Successos

El quadern negre

Tura Soler

Escenes de Susqueda (11): estimbada mortal

Un conductor perd el control, el cotxe s’estimba i moren la seva dona, la seva sogra i una seva filla

Dimarts 6 de desembre del 2016.

Ja són més de les set i fa estona que és fosc al santuari del Coll. La família s’entafora a l’Opel Vectra. L’home es posa al volant; la sogra, al seient del copilot; darrere s’hi asseu la dona, embarassada de sis mesos, amb la filla petita a la falda, i les altres tres filles. La filla gran, de vuit anys, es posa a la falda la seva germana de tres anys. Estan acomodats. L’home, que es coneix bé la zona, condueix amb destresa. Han d’anar a Salt, on resideix la família, a excepció de la sogra, que és veïna de Constantí. Passa de llarg el trencant que mena cap a Osor, el camí més curt per anar a Salt, i continua per la carretera estreta i plena de revolts que condueix al pantà de Susqueda. No hi ha trànsit.

Quan arriba a les envistes de l’embarcador, el conductor, que no ha begut, fa un cop de volant fort cap a la dreta, intenta adreçar el cotxe cap a la carretera, però les rodes no obeeixen, i l’Opel Vectra trenca el petit mur de pedra del pont i s’estimba. El vehicle bolca. El conductor, Ali Jarmouni Aboulafa, de trenta-tres anys, pot sortir enmig de la bardissa. Crida. Les seves filles més grans responen des de dins de l’Opel aixafat i abonyegat. Estan ferides i espantades. Ell conserva el mòbil. Pot trucar al 112 i avisar els Mossos. Els Mossos de Santa Coloma de Farners, conscients que tardaran a arribar al lloc de l’accident (allà on fa anys la Gallussa es refugiava en una caseta d’obres per no abandonar el poble quan fos negat), truquen al restaurant del Coll per si algú s’hi pot acostar per auxiliar i tranquil·litzar els ferits. L’amo del restaurant hi arriba primer i es troba amb l’Ali, que coneix perquè l’ha vist a vegades al Coll. Els Bombers hi arriben aviat i treuen les víctimes. Es constata la tragèdia. La dona, la sogra i la filla petita són mortes. Les altres tres han sobreviscut.

Vista la tragèdia, s’engega l’obligada investigació policial per esclarir les causes de l’accident i si hi ha d’haver sanció administrativa i/o penal. El conductor, vell conegut de la policia, acumula set detencions per qüestió de robatoris, però també ha estat víctima d’un delicte. El 2009 va arribar a una comissaria dels Mossos amb un tret de bala a la cama esquerra i va dir que li havien disparat uns lladres que li havien robat el seu BMW, un cotxe que va aparèixer cremat. L’autor va ser identificat i condemnat i l’Ali, indemnitzat. Ara el conductor és el responsable de la seguretat de la família que duia al vehicle. No anava begut, però portar set persones en un cotxe amb capacitat per a cinc i no dur la mainada lligada és una infracció administrativa.

L’atestat dels Mossos li atribueix tres homicidis i lesions per imprudència greu, però el jutjat de Santa Coloma, tot i que admet les infraccions del conductor, atribueix l’accident a la mala senyalització de la carretera i al mal estat del paviment. La causa s’arxiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia