Punt divers

Roda de Ter controlarà la colònia de gats després dels maldecaps per la seva presència al pati de l'escola bressol

CATALUNYA CENTRAL

Roda de Ter (Osona) dona per solucionat el problema dels gats que freqüentaven la sorrera de la llar d'infants. El problema va arrencar fa un any i mig quan la presència de gats de carrer embrutava d'excrements la sorra del pati on juguen els nens. Aquest fet va provocar l'alerta de la pròpia escola i dels pares. Segons han explicat des de l'Ajuntament el problema el va originar una persona que va abandonar-hi dos gats. Posteriorment un veí els alimentava des de la tanca perimetral del centre. Les mesures han passat per renovar totalment la sorra del pati. Inicialment es van traslladar els dos gats a la Protectora d'Animals d'Osona però l'espai el passaven a ocupar altres gats de carrer.

L'Ajuntament proposava com a solució inicial que un veterinari capturés els gats. La dificultat va ser que cap professional ho volia fer si no es garantia 'el destí final de l'animal'. Després de negociar-ho amb la Protectora d'Animals d'Osona aquesta va accedir a acollir aquests dos primers gats de manera 'excepcional'. L'entitat animalista també va acollir els dos gats que s'hi van instal·lar posteriorment. Després es va fer el canvi de la sorra i 'per ara' no s'han tornat a veure més gats al pati. La persona que donava menjar als gats del pati de l'escola bressol se li ha obert un expedient sancionador.

L'equip de govern diu que per cada gat que s'ha hagut de retirar del pati de l'escola bressol del municipi ha hagut de pagar i gestionar la captura, les analítiques obligatòries, l'esterilització, la manutenció postoperatòria a aquest procés a més del trasllat dels animals fins a la protectora.

Després d'aquest cas, l'Ajuntament de Roda de Ter ha elaborat un pla de control de gats salvatges urbans. Si es detecta la presència d'una colònia establerta de gats salvatges urbans el protocol preveu que es farà l'esterilització de tots els membres adults. El pla preveu que si una colònia de gats podés ser un problema 'greu' per el veïnat es farà un informe tècnics per estudiar si es viable el seu trasllat. En el cas de la colònia del barri del Bonamic on hi ha l'escola bressol s'ha iniciat una experiència pilot consistent en establir una estructura de menjadora pels gats amb el qual es limita l'espai on fan els seus excrements. El projecte també s'està fent en altres municipis veïns com Taradell.

Segons fonts municipals, actualment la llei prohibeix el sacrifici de gats. El fet que hi continuï havent abandonament d'aquests animals provoca que els centres de recollida estiguin saturats. Davant d'aquesta situació de saturació les administracions defensen promoure la responsabilitat dels propietaris, evitar que els gats vagin a parar el carrer i controlar els gats amb l'esterilització. L'Ajuntament de Roda insta als propietaris a posar el xip també els gats ja que actualment només dos gats del municipi estan correctament censats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.