Punt divers

Prousal demana que l'ERO d'Iberpotash s'aprofiti per fer la infraestructura per reintroduir els residus a la mina

La plataforma Prou Sal de Sallent (Bages) reclama que l'empresa Iberpotash aprofiti l'aturada de producció durant l'aplicació de l'expedient de regulació d'ocupació temporal per invertir en la creació de la infraestructura necessària per reintroduir els residus a l'interior de la mina. Segons Prou Sal, els beneficis de l'empresa, que van ser de 180 milions d'euros en l'exercici anterior, permeten fer aquesta inversió. Un treball de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa estableix que el 70% de les 5.000 tones diàries de residus que genera l'extracció de potassa es podrien tornar a l'interior de les galeries de la mina, de manera que deixarien de provocar problemes de salinització.

Segons ha explicat Josep Ribera, portaveu de la plataforma Prousal, aquesta mesura només serviria per reintroduir els residus que es generin de nou i no els antics i tindria uns deu euros de cost per tona de material. Per Ribera, l'aturada de producció que planifica Iberpotash per aquest any 2010 seria ideal per aprofitar i fer el muntatge de la infraestructura necessària per fer-ho possible. Econòmicament consideren que és viable donats els beneficis obtinguts per l'empresa minera. Es calcula que la reintroducció del residu costaria uns 20 milions d'euros anuals. Paral·lelament Prousal s'ha posat al costat de les demandes de la Federació d'Indústria de CCOO de Catalunya que insten la direcció d'Iberpotash a millorar les condicions socials dels treballadors i li reclamen que defineixi un pla industrial de futur amb garanties productives i d'ocupació. En aquest sentit, Prousal exigeix també un pla de futur que inclogui garanties mediambientals.Segons aquesta plataforma, sense una gestió racional de la mineria és impossible aconseguir un desenvolupament sostenible que no agredeixi el medi ambient i que garanteixi els llocs de treball a la comarca. Actualment, els residus de la mineria es dissolen en rius i fonts i en aigües subterrànies, fent que l'aigua no sigui apta per al consum i salinitzant el riu Llobregat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.