Punt divers

Una maniobra de desembassament del pantà afecta greument la pesca de truita a Oliana

Una setmana després que s'obrissin les comportes de l'embassament d'Oliana de manera dràstica, els pescadors de la zona han pogut constatar que l'estat actual del riu és lamentable. La desafortunada maniobra va provocar que el cabal del Segre al seu pas per Oliana passés de 20 a 780 metres cúbics per segon en mitja hora, i que el nivell pugés fins a uns 4 metres en alguns trams, segons explica el president de la Societat de Pescadors d'Oliana Miquel Sala. Les truites en aquest tram de riu s'han reduït a una cinquena part, s'han quedat sense els invertebrats que els serveixen d'aliment i una munió de peixos 'indesitjables' de diverses varietats, procedents del pantà, han poblat el riu, explica Sala.

Segons fonts de l'ajuntament d'Oliana, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), que no els havia avisat prèviament, els ha explicat que l'augment sobtat de cabal va ser degut a unes proves que estaven realitzant en el sistema d'obertura de les comportes, que es preveu canviar per les seves deficiències. Aquestes fonts indiquen també que se'ls va informar que degut a la precarietat del sistema actual es va desallotjar més aigua de la prevista perquè no es va poder dur a terme un bon control de l'operació.    La força de l'aigua va erosionar la llera del riu, emportant-se la major part d'organismes vius, principalment els invertebrats que formen part de l'alimentació dels peixos en aquesta època. Raó per la qual és totalment inviable a hores d'ara la repoblació de truita. Sala explica que durant aquesta setmana han estat analitzant la ingesta que han fet les poques truites que queden al riu i han pogut constatar que pràcticament no han menjat. Segons Sala hauran d'esperar un o dos mesos, només perquè es torni a regenerar la fauna de macroinvertebrats del riu  que alimenten les truites.    L'augment i descens sobtat de nivell va provocar que molts peixos quedessin aïllats en tolls que es van formar als marges del riu, i molts d'ells van acabar morint asfixiats. La participació de la societat de pescadors d'Oliana va ser clau per realitzar el rescat d'alguns d'aquests peixos, alhora que durant la pujada de les aigües van alertar alguns pescadors perquè sortissin de la llera i evitar mals majors.    El president de la Societat de Pescadors d'Oliana, Miquel Sala, ha explicat que la CHE els va avisar a les tres de la tarda que anava a desembassar aigua i que avisessin als pescadors, però en cap moment se'ls va dir que la quantitat seria tanta ni que hi hauria perill. Sala explica que l'operació es va iniciar a les 5 de la tarda i la desmesurada crescuda es va fer en mitja hora. Segons Sala van tindre molta sort, 'perquè si en el moment de al riuada hi hagués hagut algun pescador dins el riu, de ben segur no li hauria donat temps a sortir'.   A causa dels danys mediambientals ocasionats per la riuada, el Departament de Medi Ambient i Habitatge ha decidit, amb la col·laboració de la societat de pescadors, modificar les característiques tècniques d'aquest intensiu provisionalment fins que l'ecosistema es recuperi. D'aquesta manera, la pesca a l'intensiu d'Oliana (SE-020) s'efectuarà en la modalitat sense mort a partir d'aquest dimecres. També es reduiran el nombre de permisos de pesca diaris per evitar la sobrepressió i es pararan les repoblacions fins que hi torni a haver suficients invertebrats que serveixin d'aliment per als peixos. En aquest període, la taxa del permís es reduirà un 63%, passant de 12,10 € a 7,70 €.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.