Punt divers

Vuit dels quinze ramaders afectats per la pedregada de la Vall Fosca han tramitat ajuts del Pla de Millora

Vuit explotacions de les quinze afectades per la pedregada de la Vall Fosca de l'1 de setembre han sol·licitat ajuts dels Plans de Millora. El delegat del Govern al Pirineu, Víctor Orrit, ha assegurat aquest dijous que la Generalitat ha respost bé a la demanda d'ajuts de l'Ajuntament de la Torre de Cabdella per sufragar els danys causats per la pedregada. Orrit ha explicat que s'ha aconseguit implementar el decret creat per ajudar a les zones del sud de Lleida, als municipis de la Torre de Cabdella, Sort i Soriguera. És un crèdit vinculat a l'Institut de Crèdit Agrari que té un topall de 240.000 euros, amb un interès de l'Euribor més 2 punts, dos anys de carència i vuit d'amortització.

Les ajudes del Pla de Millora, en ser zona de muntanya, poden arribar al 50% de subvenció i un increment del 10% si es tracta de joves agricultors. Les ajudes es poden tramitar des d'ara mateix i seran resoltes en la convocatòria ordinària del més d'abril. Es preveu que els sol·licitants puguin començar a cobrar al mes de juny del 2010. A aquestes sol·licituds se'ls donarà caràcter de prioritat perquè parteixen d'una situació catastròfica, ha dit Orrit.Els préstecs pont de l'Institut Català de Crèdit Agrari (ICCA) permetran tenir un marge financer fins a cobrar els ajuts del pla de millora als ramaders de la Vall Fosca afectats per la pedregada.Orrit ha explicat que totes aquestes mesures de caire agrari aniran complementades amb les que el departament de Governació arbitrarà per serveis públics com l'escola, danys de camins o enllumenat públic. Ha afegiot que s'està estudiant com ajudar a la substitució de teulats d'habitatges particulars. Aquest dimecres el secretari general del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Xavier Castella, acompanyat de la directora general d'Agricultura i Ramaderia, Rosa Cubel, han visitat la zona afectada de la Vall Fosca i han fet un seguiment dels danys ocasionats per la pedregada de l'1 de setembre en diversos nuclis del municipi com Guiró, Astell, Oveix, Molinos, Mont-ros, Pobellà, i Paüls. L'Ajuntament de la Torre de Cabdella pagarà les despeses de retirada de les teulades d'uralita malmeses per la pedregada. Aquesta actuació suposarà una despesa per l'Ajuntament de 250.000 euros. Les teulades malmeses superen els 13.000 metres quadrats. La retirada d'uralita es preveu en sis mesos. L'Ajuntament tampoc cobrarà el 2% del total de llicència d'obres per restablir les teulades, xifra que representarà per l'Ajuntament deixar de percebre 60.731 euros. El cost total dels danys materials registrats oscil·len a 3,4 milions d'euros. El valor de danys particulars és de 2,5 milions, els danys ramaders 601.544 euros i els danys a infraestructures municipals 284.682 euros.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.