Successos

La Tramuntana fa la guitza als serveis d'emergència i dóna vida a les flames

A Portbou el vent va bufar fins als 96 quilòmetres per hora i a la Jonquera, fins als 70

Es preveu que avui amaini i que els mitjans aeris es tornin a enlairar

Les condicions meteorològiques no van ajudar gens al centenar de mitjans terrestres i aeris dels Bombers de la Generalitat, ambulàncies del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), efectius de la policia local i Mossos d'Esquadra, i voluntaris de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) que van estar treballant en els dos incendis que es van produir ahir a l'Alt Empordà. Els efectius d'emergència van haver de treballar contra el vent, amb ratxes de més de 90 quilòmetres per hora. Durant les primeres hores, els efectius d'emergència van rebre el suport de mitjans aeris, però aquests mitjans, malauradament, van haver d'abandonar els treballs pel fort vent que bufava a la zona i perquè es va anar fent fosc.

Ahir es va despertar el dia amb marinada que, al llarg de les primeres hores, va anar amainant, i després va començar a entrar fort vent de tramuntana. A Portbou, per exemple, es van registrar cops de vent de fins a 96 quilòmetres per hora, i a la Jonquera uns 70 quilòmetres. A mesura que es va acostar el capvespre, pels volts de les vuit, encara es mantenia la intensitat del vent que va assolir velocitats entre els 70 i 80 quilòmetres per hora a la zona de l'Alt Empordà, però que va anar afluixant fins a la mitjanit, en què es va tornar a activar.

La bona notícia és que per avui al matí el Servei Meteorològic de Catalunya va preveure que millorarien les condicions meteorològiques i que el vent aniria afluixant fins a assolir cops d'entre els 40 i els 50 quilòmetres per hora, rebaixant fins a la meitat la intensitat a què va arribar diumenge a la tarda. D'altra banda, les previsions també indicaven que, a mesura que avanci el dia, fins i tot el vent de tramuntana tendirà a desaparèixer. A banda del vent, les previsions per avui indiquen que es mantindrà la humitat molt baixa a la zona i, per tant, això provocarà que no es compleixin les millors condicions meteorològiques que ajudin a l'extinció de l'incendi, sinó tot al contrari. La caiguda de la intensitat del vent, però, contribuirà al fet que els mitjans aeris es puguin enlairar, a partir de les vuit del matí, i puguin ajudar els mitjans terrestres.

De fet, el foc d'ahir va venir marcat per una la situació meteorològica de risc alt i molt alt d'incendi forestal. L'entrada de vent de mestral al matí i de tramuntana a la tarda va propiciar que es passés del risc d'incendi forestal a 14 comarques, fins a 24.

LES XIFRES

6
quilòmetres
per hora era la velocitat de les flames a l'Alt Empordà pel fort vent.
24
comarques
tenien una situació meteorològica de risc alt i molt alt d'incendi forestal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.