Ni prostitució ni venda ambulant

Les ordenances contra el sexe remunerat al carrer i la venda ambulant centren l'esforç de l'Ajuntament de la Jonquera. Alguna prostituta ha anat a la policia per informar-se de la prohibició i d'altres ja han marxat del seu punt de parada

La policia local de la Jonquera ha d'afrontar un estiu molt dur. L'Ajuntament s'ha posat com a objectiu posar fi a la prostitució al carrer i a la venda ambulant –uns problemes que fa anys que duren– i per això ha endurit les ordenances. Els agents començaran a aplicar les normatives els propers dies i les multes poden arribar fins als 3.000 euros.

De moment, els municipals no estan multant ningú i es limiten a informar. Però sempre fa mal rascar-se la butxaca i els afectats per aquestes ordenances no les tenen totes. És el cas d'una prostituta que exerceix a la carretera i que fa anys que està a la zona. La dona va anar a les dependències policials per informar-se sobre les multes i les conseqüències que podia tenir continuar oferint serveis sexuals a la via pública. És l'exemple que demostra que l'anunci de la nova ordenança està funcionant.

L'alcalde de la Jonquera, Jordi Cabezas, també reconeix que les noies que paraven a la zona esportiva han marxat des que es va fer pública la normativa. Una altra cosa serà quan es comencin a posar les multes, que podria ser a partir del 16 de juliol, quan s'acabin tots els tràmits. Ningú no té clar com s'obligarà a pagar les prostitutes o els clients que siguin multats i què passarà si hi ha reincidents. Cabezas ja ha declarat en més d'una ocasió que hi hauria la possibilitat d'obrir la via penal contra aquells que acumulin dues o tres sancions. Una altra qüestió serà com foragitar les noies dels aparcaments de camions, que són privats. «La nostra preocupació principal és la carretera i no tant els pàrquings. Aquí, teòricament, no es pot actuar, però també podem aconseguir el consentiment dels propietaris», remarca Cabezas, que és conscient que amb aquesta mesura és possible que les prostitutes marxin a pobles del costat. Una cosa semblant va passar a Lleida. Fa mig any, l'Ajuntament va aprovar l'ordenança i ara els municipis d'Alcarràs i Torrefarrera han redactat dues normatives similars per fer fora les dones que havien marxat de Lleida i s'havien instal·lat a les seves poblacions.

L'altre gran tema d'aquest estiu a la Jonquera és la venda ambulant. És la cançó enfadosa de sempre. Desenes de venedors al Pertús i la policia que ben poca cosa hi pot fer. Però l'Ajuntament fa un altre esforç per intentar eradicar el problema després que hagi provat un munt d'iniciatives sense sort. Aquest cop es podrà sancionar els compradors i també les botigues que ofereixen gènere als venedors ambulants o que els alerten quan ve la policia. D'aquí a uns dies es posaran uns grans cartells al Pertús per explicar aquesta nova ordenança i també s'editaran tríptics.

Per reforçar la plantilla dels urbans s'han contractat sis policies auxiliars i així hi haurà cada dia un mínim de tres agents al nucli de la Jonquera i tres més al Pertús.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.