Lloret commemora l'incendi d'Els Pinars que va causar 21 morts, avui fa trenta anys

El dia 7 d'agost del 1979 un foc provocat va atrapar vint-i-una persones en aquesta urbanització

El 7 d'agost del 1979 al matí van ser declarats simultàniament tres focus d'incendi, amb pocs quilòmetres de distància entre ells, a Campdaura, Mont Barbat i l'Àngel. El foc va arribar a la tarda a la urbanització d'Els Pinars, al costat de la carretera que uneix el nucli de Lloret amb el túnel de Montoriol. La gent que en aquells moments era a la urbanització van començar a córrer en direcció a Lloret per l'antiga carretera de Vidreres, però van trobar el pas barrat per les flames. Aleshores, unes altres persones que també intentaven fugir van agafar un caminet pensant que els conduiria a la carretera, però dissortadament van arribar en un cul-de-sac i van quedar atrapades entre les flames.

Les investigacions realitzades pel diari El Punt durant els dies posteriors van servir per esbrinar la pel·lícula dels fets. Durant la fugida, van ser trobats tres grups de persones i algunes més que anaven soles. El primer grup el formaven una colla de nois del raval de Sant Roc de Badalona, d'entre 17 i 21 anys, que acampaven a l'aire lliure en una parcel·la del pare d'un d'ells. Un altre grup el formava una família de Badalona que estava en un campament, i el tercer grup era format per un matrimoni i els seus tres fills.

L'incendi va commocionar la societat catalana i també va causar impacte arreu de l'Estat espanyol. El president de la Generalitat, Josep Tarradellas, va fer una visita d'urgència a la zona. El monarca espanyol i el president del govern estatal, Adolfo Suárez –era de viatge al Brasil–, van enviar telegrames de condol. Diversos ministres es van desplaçar fins a Lloret. A l'enterrament de les víctimes van assistir-hi Rafael Arias Salgado i un nombre important de diputats, senadors, alcaldes i regidors.

«Et queda gravat per a tota la vida»

Albert Batlle, l'aleshores director dels serveis de Turisme, va ser dels primers que va arribar a la zona de la tragèdia. Portava en el seu cotxe, cap a la urbanització, el jutge i el metge, però en aquells moments se'ls havia informat d'una única persona morta. Quan van arribar al lloc, el foc estava pràcticament apagat, i van trobar l'alcalde de Lloret, Joan Domènech, que els va comunicar que hi havia un nombre molt elevat de víctimes. «Semblaven estàtues; són imatges que et queden gravades per a tota la vida», afirma encara ara Batlle, que recorda que la urbanització, deserta, presentava un aspecte del tot «fantasmagòric». Albert Batlle, que després va ser regidor d'Urbanisme, desconeix encara qui podia estar interessat a provocar aquell incendi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.