Successos

societat

successos

Reixach: “Ens volia eliminar per quedar-se la casa”

L'exrector de Riells nega que hagués mantingut relacions amb l'acusat i la víctima

El capellà admet que consumia ‘shabú' amb el detingut

Lumalang diu que en prenia per practicar sexe amb el mossèn

“La situació familiar de l'Eloy va arribar a límits insuportables. Ens volia eliminar per quedar-se la casa. Ho veia com la solució als seus problemes. Vaig témer per la meva vida.” Aquest seria el mòbil que, segons mossèn Jaume Reixach, va portar Eulogio Sol Lumalang a cometre el crim d'Odycleidson Kekeo Moraes do Nascimento, un jove brasiler que vivia al pis de Blanes del capellà, que considerava la víctima com el seu fillol. A l'Audiència de Girona, Reixach va explicar ahir que havia conegut Lumalang en un viatge a les Filipines ara fa més de vint anys i, en dir-li que volia venir a treballar a Europa, el rector li va aconseguir feina. Després d'estar catorze anys en un càmping, Lumalang va perdre el treball i, en paraules del sacerdot, la situació familiar de l'Eloy es va complicar, perquè va ser denunciat dos cops per violència de gènere i tenia una ordre d'allunyament de l'esposa i les filles, de tal manera que a vegades es quedava a dormir al domicili de Reixach.

Per “l'amistat”, el mossèn havia ajudat econòmicament Lumalang “en diverses ocasions” i l'acusat el visitava “amb certa assiduïtat”. A preguntes de l'advocada de la família de la víctima, el rector va negar, però, que hagués mantingut relacions sexuals amb Lumalang i Kekeo. A parer del mossèn, “no tenen res de particular” una sèrie de fotos que la dona del detingut va aportar als Mossos. En les imatges, realitzades a l'habitatge del capellà, apareix Lumalang amb el tors despullat. “Van ser retratades amb tota la naturalitat i la franquesa d'haver estat a casa”, va considerar Reixach, que just va prestar testimoni en el judici el 31 de maig (el mateix dia, però d'ara fa sis anys, Kekeo va arribar a Blanes procedent del seu país).

Se li va preguntar a continuació si al seu domicili es consumia droga. Va recriminar que el “posava nerviós haver de contestar a una cosa que no té res a veure amb el crim”. El president del tribunal del jurat, Ildefons Carol, li va respondre que sí que era pertinent, per valorar si Lumalang prenia estupefaents. Llavors, Reixach va admetre que havia sabut què era el shabú a les Filipines, on en prenia “esporàdicament”, i va il·lustrar que és una metamfetamina. Ja a Blanes, va reconèixer que n'havia pres alguna vegada, “no sistemàticament”, i al seu pis n'havia consumit amb Lumalang. “En alguns casos, l'havia comprat un servidor per a mi i ell l'usava. En conec els efectes. És un estimulant.” En aquest punt, Carol va aconsellar a la fiscal, Sandra Fagil, que “s'oblidés una mica” del tema i no hi seguís incidint”, ja que, si confessava que instava una altra persona a consumir droga o la hi facilitava, s'hauria de canviar a Reixach la condició de testimoni per la d'imputat.

Lumalang va ser el primer apadrinat del mossèn. Reixach va assegurar que mai li havia promès que li deixaria tot en herència, sinó que li havia dit que, si ell la rebia de la seva mare, “el podria ajudar”. I, en relació amb el crim, que va tenir lloc al pis el 5 de desembre del 2013, va veure com el fillol rebia la primera punyalada. Reixach va marxar a requerir ajuda i, a l'ascensor, el va sentir demanant auxili.

“Consentia molt”

Narcís Bardalet i Mònica Sánchez, els forenses que van fer la pericial psiquiàtrica a Lumalang, van detallar que la preocupació de l'acusat “sempre gira en el tema econòmic” i en “la millora del benestar de la família”: “Havia percebut que, a la llarga, Reixach li donaria tot. I, en arribar Kekeo, va veure que potser no en seria el dipositari. Es va quedar apartat del cercle, en passar d'actor principal a secundari.” En l'entrevista, Eulogio els va manifestar que, dies abans del crim, “va incrementar la freqüència de relacions sexuals amb Reixach” a canvi de diners, si bé no sempre se sentia ben recompensat i estava cansat de la situació. “Ell veia que estava consentint molt sexualment. No sentia odi, però se sentia utilitzat. Ens va comentar que ell és heterosexual i prenia shabú per poder mantenir les relacions homosexuals. Després de consumir cristall, sabia que durant un o dos dies sentia veus que el criticaven, com si fossin la veu de la seva consciència, que li deien que estava fent una cosa que no estava bé. I, respecte al dia del crim, sentia ràbia perquè Kekeo li havia retret que era poc home i mal pare.” En aquest sentit, a Reixach se li va preguntar si Kekeo també es mofava de Lumalang dient-li que la seva dona i una filla es prostituïen al pis i ell va indicar que mai havia sentit burles del seu fillol envers l'acusat.

Ganivet netejat

Els Mossos, a petició de Reixach, van anar al pis dos dies després dels fets a recollir el ganivet utilitzat per Lumalang. El rector el va trobar dins un armari de la cuina, al costat de les escombraries, i va afirmar que no l'havia manipulat. Un agent va assenyalar, però, que el ganivet “estava una mica netejat”. A banda, els policies que van custodiar Lumalang van descriure que “tenia la mirada perduda, estava absent i catatònic”. La víctima presentava una lesió superficial a l'ull, ferides de defensa en un peu i a les mans, i dues ganivetades mortals de necessitat al tòrax.

LA FRASE

En alguns casos, havia comprat ‘shabú' un servidor i l'Eloy Lumalang l'usava. És un estimulant
Jaume Reixach
exrector de riells del montseny i testimoni dels fets


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia