Successos

tribunals

cas clotilde

El jutge tanca la investigació del cas Clotilde de Lloret

Proposa jutjar nou membres de la trama de blanqueig vinculada a la màfia russa

Andrei Petrov era la cara visible d'una banda d'estructura piramidal

El jutge de l'Audiancia Nacional, Eloy Velasco, ha tancat la investigació sobre la trama de blanqueig de capitals vinculada a la màfia russa desarticulada a Lloret de Mar durant l'operació Clotilde, que es va desenvolupar el 2013.

En la interlocutòria, el jutge proposa jutjar el suposat cap visible de l'organització, Andrei Petrov, i vuit integrants més de la banda, i ressalta que el grup criminal s'acostava als cercles de poder polític de Lloret per aconseguir suport i donar aparença de legalitat als seus moviments.

El jutge atribueix als integrants de la trama delictes de blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal. La banda suposadament vinculada a la màfia russa tenia una estructura piramidal localitzada al voltant de Lloret de Mar. Es dedicava a fer operacions d'inversió, principalment en el sector immobiliari, amb diners de negocis il·lícits.

Per aconseguir-ho, havien constituït una xarxa d'empreses relacionades amb tercers països, alguns coneguts internacionalment com a paradisos fiscals. La cara visible de la banda, segons conclou el jutge Velasco, era Andrei Petrov, tot i que a la cúpula del grup també hi havia el ciutadà rus Viktor Kanaikin, un general de l'exèrcit rus que actuava de cap de la trama. Per sota seu hi havia Serguei Nalimov, considerat el “segon cap”, a qui Petrov mantenia informat de les activitats que desenvolupava. El quart integrant, Andrei Zintxenko, s'encarregava de la part financera de l'organització criminal i del moviment dels fons entre paradisos fiscals i altres territoris. Per a aquests tres implicats, el jutge obre una peça separada per les complicacions que hi pot haver per localitzar-los. Segons el magistrat, l'organització també disposava de l'ajuda de les germanes Pilar i Teresa Gimeno, de Joan Ernest Ribas, que s'hauria encarregat de fer de gestor, assessor fiscal i comptable de les empreses de Petrov, i l'exdirectiu de la Banca Privada d'Andorra, Santiago Roselló Piera.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ja va condemnar l'any passat l'exalcalde de Lloret, Xavier Crespo, a nou anys i mig d'inhabilitació i a pagar 450.000 euros, i l'extinent d'alcalde d'Urbanisme, Josep Valls, a vuit anys i mig d'inhabilitació i a pagar 300.000 euros de multa per haver ajudat la trama russa a fer inversions a la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia