Successos

Judicial

Millor amb una barra de pa

L'advocat de Gustavo Buesa intenta dissipar les sospites de suborn que recauen contra l'empresari per haver contractat una assegurança amb un exregidor de Lloret de Mar

La pòlissa va sercontractada fa 16 anys, quan Riera no havia ni entrat a l'Ajuntament

Sobre la taula, dos negocis. D'una banda, una corredoria d'assegurances i de l'altra, una fleca. A l'escenari, entra un regidor d'un ajuntament gironí acusat de prevaricació que treballa, a més, en una oficina de contractació d'assegurances. És sospitós d'haver obtingut beneficis fent conxorxa amb un empresari d'alta volada. Aquest empresari hauria contractat una assegurança a l'oficina del regidor per tenir així tractes de favor, com ara l'adjudicació d'obres i serveis al municipi. L'empresari hauria fet una prima anual d'una assegurança per valor de 4.000 euros, de què tan sols 500 euros correspondrien al benefici que percebria el regidor. Aquesta xifra suposaria un benefici per al seu negoci d'1,37 euros al dia. Però plantegem un altre escenari. Suposem que aquest regidor no es dediqués al negoci de les assegurances, sinó a fer pa en una fleca, ja que el poble no és especialment gran. Si aquest empresari hagués anat cada dia durant 15 anys a comprar el pa a la fleca del regidor, tenint en compte que val uns 3,50 euros el quilo, el benefici brut d'aquest hipotètic flequer seria, més o menys, el doble del que ha tingut el regidor (i corredor d'assegurances que està sent investigat). Tindria sentit que es plantegés l'eventual existència d'un suborn al flequer perquè un empresari li comprés cada dia el pa?

És la pregunta que es fa l'advocat Carles Monguilod, que en un informe pretén desmuntar una a una les acusacions que recauen sobre l'empresari Gustavo Buesa, propietari de GBI Serveis. Entre aquestes sospites hi ha la d'haver contractat una assegurança a l'exregidor de CiU de Lloret de Mar Ignasi Riera. Una pòlissa que va ser contractada l'any 2000, quan Riera ni tant sols havia entrat a l'Ajuntament i onze anys abans que tingués lloc el concurs per a la concessió del contracte de les escombraries que està sent mirat amb lupa per la fiscalia anticorrupció. A més, segons l'argumentació de l'advocat, el grup empresarial de Buesa paga prop de 400.000 euros anuals de primes d'assegurances. Si l'empresari realment volgués premiar el regidor, el lògic seria que no ho fes amb l'1% del volum de negoci (4.000 euros contractats), sinó que ho fes amb la totalitat (400.000 euros).

Tot i així, i malgrat no haver-hi cap incompatibilitat entre tenir l'assegurança de l'empresari i ser regidor, quan Riera es va adonar de l'existència d'aquesta pòlissa que es prorrogava automàticament any rere any i que havia passat desapercebuda per la poca importància dinerària, va decidir traspassar-la a un altre corredor d'assegurances. Això es va fer, no perquè fos il·legal, sinó per qüestió estètica i “exquisida escrupolositat”, segons remarca l'advocat.

Fiscalia, incapaç de concretar

Segons l'argumentació de la defensa de l'empresari Gustavo Buesa, “hem d'arribar a la conclusió que és totalment il·lògic presumir que es va subornar un regidor de la manera que s'està acusant”. “I més encara si recordem que el ministeri fiscal ha estat incapaç, a dia d'avui, de poder concretar quin acte injust o prevaricador hauria fet Riera”, conclou l'advocat Carles Monguilod.

L'empresari és en el punt de mira d'Anticorrupció i la Guàrdia Civil, que investiguen una suposada trama d'adjudicacions milionàries dels serveis d'escombraries a Lloret, aparentment manegades, en benefici del grup GBI, de què n'és el propietari. Buesa, un dels donants a la Fundació Catdem i investigat per l'Audiencia Nacional pels seus negocis amb Jordi Pujol Ferrusola, va ser detingut el 13 de juliol i l'endemà va sortir en llibertat. En la trama, s'investiguen delictes de prevaricació, suborn, frau, apropiació indeguda i tràfic d'influències.Però Gustavo Buesa defensa que tot es va fer tot correctament. És per això que el seu advocat, Carles Monguilod, està treballant en aquest informe, que servirà de base per sol·licitar al jutjat de Blanes que s'arxivi el cas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia