Successos

Un 'flashmob' polèmic

El caos per “un joc innocent”

estat Llibertat per a les monitores alemanyes que van provocar el pànic a Platja d'Aro

Les cinc joves declaren a la jutgessa que estan “en xoc” i que ho van fer “sense malícia”

Platja d'Aro es va despertar ahir amb malestar. La nit anterior havia estat d'autèntica pel·lícula de por. Una mobilització espontània (flash mob) organitzada per un grup de cinquanta turistes que simulaven que eren paparazzis que perseguien un famós va provocar el pànic entre la població. Les corredisses, els trípodes i els flaixos dels telèfons mòbils van ser mal interpretats per alguns transeünts, que van fer córrer ràpidament el rumor que es tractava d'un atac terrorista amb trets, i fins i tot bombes. Val a dir, a més, que aquests fets van coincidir amb l'encesa d'una sèrie de focs d'artifici d'un restaurant a la mateixa zona del passeig marítim. Tothom volia marxar d'allà de pressa, com fos. L'estampida va provocar una desena de ferits i fins i tot algun atac de cor.

Tot i ser un ensurt i un malentès, la policia local de Castell-Platja d'Aro va acabar detenint les cinc monitores responsables de l'activitat per un delicte contra l'ordre públic. Les arrestades, d'entre 20 i 25 anys, van passar la nit als calabossos de la comissaria dels Mossos d'Esquadra. Assistides per l'advocada Sònia Carbó, les noies es van acollir al dret a no declarar davant la policia. En canvi, sí que ho van fer l'endemà, al jutjat d'instrucció número 3 de Sant Feliu de Guíxols, on van relatar la seva versió dels fets. Davant la jutgessa, van fer un relat “molt coherent i molt natural”, assegura la lletrada. Segons van explicar les joves, i amb l'ajuda d'un intèrpret d'alemany, “en absolut” volien simular o crear una situació de pànic terrorista. Al seu parer, es tractava d'un joc. A més, no era la primera vegada que feien una activitat així, ja que l'any passat ja n'havien organitzat una i no s'havia produït cap tipus d'incident. De fet, es tracta de professionals de l'ensenyament, totes elles amb titulacions acadèmiques i universitàries, i amb experiència en el ram. “Elles cada dia fan una activitat, tant a la platja com al càmping o a diferents punts del municipi, i dimarts tocava fer una flash mob, que consistia a simular que eren paparazzis que anaven al darrere d'un famós”, relata l'advocada Sònia Carbó. “Era una diversió totalment innocent”, sosté. En aquest sentit, les joves van assegurar davant la jutgessa que en cap moment van córrer, i encara menys es van disfressar ni van fer servir petards ni armes simulades. De fet, les monitores expliquen que elles mateixes van fer parar un policia per preguntar-li què estava passant, per què hi havia tantes corredisses. La situació va arribar a ser tan surrealista que altres monitors, des del càmping, van trucar a les joves per alertar-les que tornessin cap allà perquè hi havia hagut un atac terrorista al centre de Platja d'Aro. En algun moment, finalment, van lligar caps i es van adonar que elles mateixes, sense voler, havien provocat l'estampida de la gent. En la seva declaració davant la jutgessa, van voler deixar clar que l'únic que duien eren pancartes amb cors i pals per fer selfies, i que no portaven cap tipus de càmera professional, tan sols els seus mòbils. Tampoc duien cap indumentària especial, només anaven amb xancletes i la roba d'estiu típica. “Estan en estat de xoc”, afirma la seva advocada, que sosté que en cap moment hi va haver voluntat de fer res mal fet. De fet, després de declarar davant del jutjat de Sant Feliu de Guíxols, van quedar en llibertat amb els càrrecs de desordre públic amb caràcter imprudent. Amagades sota la caputxa d'un jersei clar de la marca Adidas, les joves van abandonar les dependències judicials pels volts de les tres de la tarda. La jutgessa no els ha imposat cap mesura cautelar concreta, però ha demanat que estiguin a disposició del jutjat quan siguin requerides.

Els pispes se n'aprofiten

Tota la confusió que hi va haver ahir a la zona centre de Platja d'Aro la van aprofitar els lladres, que van fer el seu propi agost. Per ara, es té constància del robatori de diverses bosses de mà, i no es descarta que hi hagi més denúncies en les pròximes hores. Fonts de la policia local de Castell-Platja d'Aro han fet saber que, a causa de l'estampida, la gent va perdre peces de roba i diversos estris, alguns dels quals, de valor. Agents de la policia es van encarregar de recollir-los i són a la comissaria de la policia local, a la secció d'objectes perduts.

LA XIFRA

5
turistes
alemanyes sospitoses d'un delicte de desordre públic va detenir la policia municipal

LA FRASE

Han quedat en estat de xoc. En absolut volien simular o crear una situació de pànic terrorista
Sònia Carbó
advocada

Els paquets turístics, al punt de mira a Platja d'Aro

Joan Trillas

L'alcalde de Castell-Platja d'Aro, Joan Giraut, es va mostrar ahir ferm i contundent en advertir que l'Ajuntament seria inflexible a l'hora d'evitar que es puguin fer activitats al carrer sense cap tipus d'autorització. És més, l'alcalde va remarcar que es parlarà amb els agents per tenir més cura sobre els paquets turístics que s'ofereixen al municipi, molts dels quals ja vénen contractats des del punt d'origen, a través d'agències i operadors.

Giraut va explicar que quan la policia local i les autoritats van ser coneixedores dels fets, la situació ja era absolutament imparable i el pànic s'havia desfermat: “És evident que el que va passar hauria pogut acabar en tragèdia”, va dir, i hi va afegir: “Els organitzadors de la flash mob no van demanar cap tipus de permís, vull creure que per desconeixement.”

Regulació i control

Giraut va informar que els joves havien contractat, a través d'una agència, un viatge en què s'oferien diverses activitats, entre les quals, dues flash mobs. “Es veu que en el paquet oferien aquesta persecució; de fet, dues, en total.”

L'alcalde va explicar que es parlarà amb totes les parts implicades, com ara hotels i càmpings, perquè es controlin molt bé tots els paquets turístics que s'ofereixen a Platja d'Aro: “Tots els mercats emissors i totes les agències que vulguin organitzar activitats a Platja d'Aro hauran de tenir l'autorització específica de l'Ajuntament”, va advertir. D'aquesta manera, i segons Giraut, l'Ajuntament podrà auditar les activitats i, en el marc de la seva política, seguir treballant en la seva aposta per un turisme, sosté, de qualitat: “I si l'Ajuntament decideix que no es poden fer certes activitats, i amb aquests precedents serà que no, hauran de buscar altres mercats més disposats”, va sentenciar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia