Administracions

Degoteig constant de refugiats d’Ucraïna que s’empadronen al Gironès

Sessió urgent del consell d’alcaldes per coordinar l’arribada de persones ucraïneses

A Llívia, una família demana ajuda per a un nen ferit per bala a Kíiv

Una sessió extraordinària del consell d’alcaldes i d’alcaldesses del Gironès va servir ahir al migdia per conèixer el protocol establert per la Generalitat de Catalunya a l’hora d’atendre persones refugiades provinents d’Ucraïna. El degoteig de persones que fugen de la guerra a l’est de l’Europa i s’empadronen a la comarca és constant.

En la sessió d’ahir del consell d’alcaldes hi van prendre part la directora dels serveis territorials d’Igualtat i Feminismes, Marta Casacuberta, i el director general de Cooperació, Josep Desquens. “És bo que tota la informació arribi als alcaldes i alcaldesses. Hi ha protocols i ajudes que es van implementant i que s’han de conèixer”, assenyala l’alcalde de Sant Gregori i president del Consell del Gironès, Quim Roca (Junts).

Un dels municipis de la comarca, Sant Julià de Ramis i Medinyà, ha atès nombroses famílies provinents de l’est d’Europa i que, gràcies a la xarxa familiar, s’han establert en un dels dos pobles. L’alcalde i vicepresident del Consell Comarcal, Marc Puigtió (ERC), explica que han empadronat 12 persones que fugien del conflicte armat –a Sant Gregori demà la previsió és que s’hauran empadronat 11 persones.

En la reunió d’ahir, els alcaldes i càrrecs electes presents van conèixer amb més detall com facilitar l’escolarització dels menors que arriben i com ajudar les famílies perquè, un cop empadronades, puguin accedir a la targeta sanitària i als serveis socials. La regidora de Drets Socials Núria Pi va representar l’Ajuntament de Girona i el tinent d’alcalde Toni Vidal el consistori de Salt en la sessió d’ahir.

El Consorci de Benestar Social Gironès-Salt atén la majoria de casos de persones que fugen de la guerra d’Ucraïna. Roca assenyala que el Consorci treballa en col·laboració amb la Diputació de Girona i la Generalitat.

Crida per un nen a Llívia

D’altra banda, una família de refugiats ucraïnesos que ha arribat recentment a Llívia (Cerdanya) ha demanat ajuda per poder evacuar un fill de 12 anys que ha resultat ferit de bala a prop de Kíiv. Segons informa l’ACN, el nen es troba en un centre hospitalari i necessita ser operat però, com que la situació ho impedeix, la família vol aconseguir que una ambulància el pugui recollir.

Una altra mostra de solidaritat ha estat a la Jonquera, on un agent dels Mossos d’Esquadra ha reparat un autocar de refugiats ucraïnesos que es va avariar. El mosso, que abans havia treballat com a mecànic, va poder arreglar l’avaria. Això sí, li va fer falta una argolla que un agent de la Guàrdia Civil va anar-li a comprar.

LA XIFRA

12
persones
provinents de la guerra d’Ucraïna han estat empadronades a Sant Julià de Ramis les últimes setmanes.

LA FRASE

La crisi d’Ucraïna és una emergència i s’ha de gestionar. És clau la coordinació entre administracions
Quim Roca
ALCALDE DE SANT GREGORI I PRES. DEL cONSell DEL GIRONÈs (JUNTS)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES