Societat

Política catalana

Proposen nous impostos per afrontar l'emergència social

Sindicats i entitats plantegen al govern la reforma de l'IRPF i recuperar patrimoni i successions per tenir ingressos

Junqueras insisteix que les mesures del ple contra la pobresa depenen del nou pressupost

Pocs somriures a la sortida ahir de la segona reunió de la comissió de seguiment dels compromisos sorgits en el ple sobre emergència social que es va celebrar el 9 i el 10 de març al Parlament . “Sortim amb l'evidència que ens queda molt per fer i que s'està lluny de complir les mesures acordades”, va resumir el president de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social, Oriol Illa. Mentre que el secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego, va plantejar la “preocupació” per la situació i va insistir, tal com ja havia fet dilluns la plataforma d'entitats Pobresa Zero , en la proposta d'aconseguir ingressos a través de modificacions en l'IRPF i també la recuperació dels impostos de patrimoni i de successions.

Membres del govern –encapçalats pel vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, i la consellera de la Presidència, Neus Munté–, dels grups parlamentaris, de les entitats socials, dels professionals del sector i dels sindicats van estar reunits més de tres hores. El resum és que 208 mesures del ple monogràfic de fa set mesos ja s'estan aplicant o estan en curs; 48 estan en estudi i 17 depenen d'altres. Això vol dir que el 25% dels acords que es van prendre estan en suspens .

Junqueras i Munté van recordar que l'escenari actual està supeditat a uns pressupostos prorrogats, mentre que el 30% de les 273 mesures requerien, com ja es va advertir des del primer moment, nous pressupostos.

A la sortida de la reunió, alguns dels participants van reclamar als grups parlamentaris que facin un esforç per aprovar nous pressupostos i desencallar accions com la reforma de la renda mínima d'inserció per tornar-la a convertir en un dret subjectiu, l'augment del nombre de places de residència per a persones amb dependència i l'ampliació del parc d'habitatge social.

Voluntat de complir

La consellera de la Presidència va plantejar que el govern no ha tingut “les mans lliures” per complir la resolució, amb referència a les impugnacions i les anul·lacions de lleis per part del govern de l'Estat. “No fem victimisme, sinó que és realisme”, va puntualitzar, i va refermar la voluntat del govern de “complir amb el 100% de les mesures” i prioritzar les més necessàries.

Al seu torn, entitats i sindicats van insistir en el plantejament que els col·lectius vulnerables no poden esperar. Illa va recordar, per exemple, que hi ha 103.900 llars sense ingressos, per demostrar la necessitat urgent de refer la renda mínima d'inserció. “No parlem només de recursos, sinó d'un acompanyament de persones en situació vulnerable”, va indicar el president de la Taula. Que també va demanar desencallar les beques menjador en l'etapa de 0 a 3 anys i posar en marxa noves places de residència.

Pobresa estructural

La portaveu del PSC, Eva Granados, i la diputada de CSQP, Marta Ribas, van coincidir a parlar de “frustració”. Granados va lamentar sortir de la reunió al Palau de la Generalitat “sense novetats, sense xifres i sense garanties que hi hagi uns pressupostos socials”. Mentre que Ribas va acusar Junqueras de “no tenir la valentia suficient per reprioritzar les partides pressupostàries i fer front a les urgències i a la pobresa estructural de Catalunya”.

El govern referma la voluntat de poder complir amb el 100% de les mesures de la resolució 17/XI
Neus Munté
consellera de la presidència
Trobem a faltar que es compti més amb l'experiència de les entitats socials en el desenvolupament de la resolució
Instem els partits polítics a fer tots els possibles per tenir uns nous pressupostos
Oriol Illa
taula entitats tercer sector
No s'han complert compromisos que no necessiten diners com valorar el protocol contra la malnutrició
Eva Granados
portaveu PSC
Estem en urgència i no veiem voluntat per fer-hi front ni en el terreny econòmic ni en el legislatiu
Joan Carles Gallego
secretari gral. CCOO a Catalunya
El govern no té la valentia suficient per fer front a les urgències i a la pobresa estructural
Marta Ribas
diputada CSQP


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt