Medi ambient

Proposta de zona de baixes emissions per a Girona

La Taula de Mobilitat esbossa l’àrea on s’aplicarien les restriccions de circular per als vehicles més contaminants

En municipis de més de 50.000 habitants s’hauria d’aplicar abans d’acabar el 2023

Una gran àrea que englobaria els barris de la Devesa (no pas el parc), part de Santa Eugènia i Sant Narcís, el barri de l’estació i l’Eixample, part de Vista Alegre i tot el barri Vell. Aquesta seria la primera proposta (vegeu el gràfic), per concretar a la ciutat de Girona l’entrada en vigor d’una zona de baixes emissions (ZBE) on es restringirà l’accés dels vehicles més contaminants. La millora de la qualitat de l’aire és un dels principals motius pels quals la llei de canvi climàtic i transició energètica obliga a tenir una ZBE, i en el cas dels municipis de més de 50.000 habitants l’han de tenir definida abans d’acabar el 2023.

La proposta per a Girona es va presentar ahir en una reunió de la Taula de Mobilitat, en què estan representats l’Ajuntament, entitats veïnals, AFA i representants dels sectors de la restauració i el comerç. La regidora de Mobilitat i Via Pública, Marta Sureda, i el regidor de Sostenibilitat, Martí Terés, hi van explicar les característiques que han de tenir les ZBE i com es podria aplicar. La delimitació es determinarà per criteris tècnics, ja que ha de coincidir amb la zona on els paràmetres de la qualitat de l’aire superin els límits de la normativa. Els paràmetres que es controlen amb sensors a la ciutat són els que analitzen la presència de diòxid de nitrogen (NO2) i PM10 (partícules disperses a l’atmosfera a causa de la contaminació o fenòmens meteorològics). En el cas de Girona, expliquen els edils municipals, la qualitat de l’aire en conjunt és bona, però hi ha determinats punts del municipi on, en hores i dies concrets, se supera el valor límit. Un cop delimitada la ZBE, caldrà definir quins vehicles podran circular-hi, en quins horaris i com es controlarà el dispositiu, motiu pel qual es proposa una xarxa de càmeres.

“Volem escoltar tothom i prendre una decisió al màxim de ponderada possible”, diu Sureda, que avança que la redacció definitiva inclourà un procés participatiu i s’aprovarà al ple. Per complir els requisits, les actuacions s’han d’haver iniciat a l’abril i aquest és el pas que va fer ahir la Taula de Mobilitat de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions a qui no llenci bé les escombraries

REUS
meteorologia

Més de 350 avisos per la pluja des de diumenge al vespre

BARCELONA
estats units

Almenys quatre morts per múltiples tornados a Oklahoma

barcelona
Societat

Mor Carles Busquets, reconegut fotògraf reusenc i expropietari de Niepce

societat

S’ensorra una part de l’edifici de l’Escola de Vela a causa del temporal

platja d’aro
llengua

Voluntariat per la llengua ha creat més de 178.000 parelles lingüístiques

barcelona