Medi ambient

incendis forestals

Les flames continuen abrasant boscos de Galícia, Extremadura i les dues Castelles

El més gran és el de Chandrexa de Queixa, a Galícia, i ja ha cremat més de 2.000 hectàrees

Els incendis que enguany han calcinat boscos en gairebé tota Espanya continuen abrasant milers d’hectàrees entre Galícia, Extremadura (preocupa especialment el nord de la Serra de Gata, a Càceres), Aragó, Castella i Lleó i Castella-la Manxa.

Galícia, una de les comunitats més castigades pels focs forestals que enguany han estat especialment virulents, està pendent ara de diversos incendis declarats en les últimes hores a Ourense, concretament a la comarca d’O Carballiño, en Irixo i Boborás i en Laza, a més de Chandrexa de Queixa, la superfície de la qual supera ja les 2.000 hectàrees calcinades.

El més gran és el de Laza, que afecta unes 1.350 hectàrees i en el control del qual participen 17 agents, 31 brigades, 22 motobombes, dues pales retroexcavadores, tres avions i sis helicòpters.

D’altra banda, el foc iniciat el dimecres en Boborás, que ha afectat 120 hectàrees, ha portat a declarar la situació 2 com a mesura preventiva per la seva proximitat a nuclis de població.

En aquests moments preocupen també les zones de Cañamares (Conca) –encara que l’incendi evoluciona favorablement gràcies a les condicions meteorològiques–, Boca de Huérgano (Lleó), La Fregeneda (Salamanca), Loporzano (Osca) i la comarca cacereña de Sierra de Gata.

El foc, declarat en la tarda del dimecres en el municipi de Santibáñez l’Alt (Càceres), va ser “molt ràpid i amb molta virulència”, per la qual cosa, si no s’hagués pogut contenir aquesta nit, podria haver arribat a ser “el gran incendi de la temporada”, ha assegurat la directora general d’Emergències de la Junta d’Extremadura, Nieves Villar.

Les flames van obligar a evacuar ràpidament als prop de 500 veïns de Sierra de Gata, 109 dels quals van ser traslladats a un poliesportiu, 40 persones majors van ser a una residència d’ancians i 20 van arribar a un hospital, a més dels habitants que es van desplaçar pel seu compte a altres municipis.

A primera hora de la tarda d’aquest dijous s’ha declarat a més un incendi en el terme municipal de Loporzano (Osca), segons ha informat l’operatiu de prevenció i extinció d’incendis forestals a Aragó (Infoar), que tracta d’apagar el foc.

L’incendi de Conca, per part seva, ha afectat ja a almenys 250 hectàrees i estarà previsiblement controlat en la tarda d’aquest dijous si es mantenen les condicions meteorològiques actuals, segons ha avançat la delegada del govern regional en aquesta província, María Ángeles Martínez, qui ha demanat ser “cauts i previnguts” davant l’anunci.

A Lleó, les pluges de la passada nit han contribuït a estabilitzar l’incendi forestal de Boca de Huérgano, on s’han controlat les flames en més de la meitat dels 20 quilòmetres del perímetre.

A Salamanca, mentrestant, dos helicòpters, efectius d’una brigada de lluita contra incendis forestals ELIF de les bases de Salamanca de Guadramiro i El Bodón, així com els bombers de Lumbrales, continuen treballant en l’extinció de les flames de l’incendi de la Fregeneda, en Las Arribes del Duero, que afecta més de 400 hectàrees.

La campanya d’incendis encara no ha acabat i ja han cremat a Espanya més de 162.000 hectàrees, segons l’últim balanç sobre incendis forestals publicat pel Ministeri per a la Transició Ecològica, que compta fins a 37 grans focs des de principi d’any.

Només els danys que els incendis han provocat a les explotacions agropecuàries fins ara sumen uns 4,7 milions d’euros, estima el Sistema espanyol d’Assegurances Agràries Combinades (Agroseguro).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Infraestructures i serveis

Obres de millora a l’estació del Vendrell

El Vendrell

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró