Medi ambient

Continua avui l’episodi extrem de calor, amb 40 graus de màxima a Ponent

El vent de l’oest farà enfilar les temperatures fins els 38 graus a l’interior i els 34 al litoral

Demà començaran a baixar i arribaran als valors normals d’agost

Catalunya està vivint un episodi extrem de calor que no es pot qualificar d’onada de calor perquè no se superaran els llindars establerts més de tres dies, però sí que deixarà temperatures extremes. L’episodi va començar ahir i continuarà avui per l’aparició d’una massa d’aire calent, provinent del centre de la Península, que deixarà temperatures de fins a 40 graus a Ponent, fins a 38 a la Catalunya central i prelitoral, i amb valors que poden arribar als 34 graus a la costa de Girona i Barcelona –la temperatura es preveu més baixa a la costa tarragonina pel vent del sud–. Demà haurien de començar a baixar les temperatures fins a normalitzar-se per a l’època. Continuarà, doncs, fent calor, però no tan extrema.

Així ho va explicar ahir el cap de predicció del Servei Meteorològic de Catalunya, Santi Segalà, que va advertir també que avui serà un dia complicat si es combinen temperatures altes, humitat baixa i tempestes elèctriques com les que es preveuen per al vespre. “Al Pirineu i Prepirineu es registraran avui les típiques tempestes d’estiu, xàfecs que poden ser intensos i de curta durada. Però el vent que ve per l’oest pot causar tempestes seques, amb poca aigua i llamps. Avui és el dia més perillós pel que fa a la possibilitat d’incendis”, va alertar ahir . El Servei Meteorològic de Catalunya és un dels agents implicats en la protecció civil.

A partir de demà, segons Segalà, començarà a baixar la temperatura i la setmana vinent es normalitzarà. “No farà fresca, que estem a l’agost, però sí que tindrem temperatures normals per a l’època i a meitat de setmana es preveuen pluges.” La predicció apunta a una baixada de cinc o sis graus, de manera que a l’interior es registraran temperatures d’entre 30 i 35 graus i a la costa, d’entre 26 i 31, “el que és normal a l’agost”.

Segalà assenyala que les temperatures mínimes estan sent molt altes aquest estiu, amb una persistència de nits tropicals, per sobre dels 20 graus. Aquest cap de setmana costarà que baixi dels 25 graus a l’àrea metropolitana. Aquestes nits tòrrides “impacten molt en la salut de la gent”, lamenta.

Estem vivint un estiu excepcional? “Quan acabi l’estiu ho veurem”, diu el cap de predicció del servei meteorològic. Encara queda per passar la segona quinzena d’agost, “però les prediccions encaixen amb el canvi climàtic, amb períodes càlids més llargs i càlids”, diu. Des de finals de maig no hem tingut cap episodi fresc, i la sequera està sent excepcional en alguns indrets del país. “Encara no sabem si serà l’estiu més càlid dels últims 100 anys, però apunta maneres”, afirma el meteoròleg. I tot fa preveure a que setembre i octubre seran també càlids.

LA FRASE

Encara no sabem si aquest serà l’estiu més càlid dels últims 100 anys, però apunta maneres
Santi Segalà
Cap de predicció del Servei Meteorològic de Catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona