Medi ambient

DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT

Greuges ambientals

La contaminació, els residus, la implantació de renovables i la crisi de la biodiversitat necessiten resposta urgent, alerten els ecologistes

Coincidint amb la celebració, avui, del Dia Mundial del Medi Ambient, la federació Ecologistes de Catalunya –que aplega una quinzena d’entitats– apressa les administracions a assumir la mitigació dels efectes del canvi climàtic. Reclamen especialment que es recuperi el Departament de Medi Ambient, que va deixar d’existir el 2010, amb el traspàs de responsabilitats a l’actual d’Acció Climàtica. Insisteixen que tota l’acció del govern s’hauria d’orientar a combatre la crisi ambiental en els àmbits de l’aigua, la natura i la biodiversitat, les emissions i el control atmosfèric, la producció i ús de l’energia, els residus i l’ús del sòl. “El Departament d’Acció Climàtica no pot exercir objectivament la seva responsabilitat ambiental per la incompatibilitat que suposa gestionar al mateix moment sectors productivistes (tant del sector primari com de l’industrial) i alhora haver d’exercir el control ambiental sobre aquestes activitats. És allò que es coneix popularment com ser part i jutge alhora”, asseguren en un comunicat. També critiquen la “inacció” i la “manca de resposta ràpida” davant dels efectes del canvi climàtic, posant com a exemple que des del 2016 no s’hagi fet cap informe actualitzat aen l’àmbit català.

Així, els ecologistes es mostren alarmats perquè, en contra del que demanen els experts de les Nacions Unides, no s’està fent res per reduir la contaminació per metà i amoníac relacionada amb la ramaderia. “Catalunya disposa de 6.594 explotacions de boví i una quantitat de places de 1.055.807, mentre que en el sector porcí el nombre d’explotacions és de 5.971 i les places arriben a 9.790.123. Amb tot, els porcs reals produïts arriben a prop dels 20 milions, en ser ocupada cada plaça 2,3 vegades anualment, ja que els porcs acaben el cicle d’engreix als 5 mesos”, asseguren, mentre reclamen una moratòria immediata de noves granges.

També en l’àmbit de la contaminació, recorden que el problema de salut ambiental més greu dels catalans, especialment a les grans ciutats, és la mala qualitat de l’aire que respirem. “Anualment, es registren unes 3.500 morts prematures causades per afectacions derivades de la contaminació de l’aire. Aquests contaminants venen dels combustibles fòssils i les indústries potencialment contaminadores a què, injustificadament, no se’ls aplica cap fiscalitat ambiental segons el criteri de qui contamina paga”, afirmen. Per això demanen amb urgència invertir en la substitució del model de mobilitat basada en el vehicle privat en favor del transport col·lectiu. De les energies renovables, critiquen que el desplegament a Catalunya suposa un “incompliment flagrant” de la llei de canvi climàtic, perquè no es prioritza el criteri d’ubicació en espais degradats, no apliquen el criteri d’energia distribuïda i “imposen grans línies de transport que suposen grans impactes i pèrdues d’energia amb llargues distàncies”. Pel que fa als residus, lamenten que la llei que els regula estigui vigent des de fa 36 anys i que el govern català no hagi estat capaç de fer directament una transposició de la normativa europea per mantenir els estàndards de prevenció i gestió. En l’apartat de la biodiversitat, es recorda que, els darrers 20 anys, les poblacions de vertebrats i invertebrats autòctons de què es tenen dades han perdut de mitjana el 25% dels individus. Aquesta pèrdua és superior al 50% en les espècies que viuen en rius, llacs i aiguamolls; al 30% en les d’ambients agrícoles i prats, i al 10% en les de boscos i matollars. Al mar, les dades indiquen una situació també desfavorable. Els canvis en els usos del sòl, el canvi climàtic i l’arribada d’espècies exòtiques invasores són els factors que més perjudiquen la biodiversitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.