Medi ambient

Estats Units

El foc arrasa Lahaina, l’antiga capital del regne de Hawaii

Les autoritats confirmen 55 víctimes mortals, però encara es desconeix el parador d’un miler de persones

Els residents podran tornar avui a la principal ciutat de l’illa de Maui

Els virulents incendis forestals que afecten l’arxipèlag de Hawaii han reduït a cendres la major part de la històrica ciutat turística de Lahaina, a l’illa de Maui, la més afectada pels focs que cremen a l’arxipèlag.

Les autoritat locals han confirmat aquest divendres 17 morts més, que eleven a 55 les víctimes de la que ja és la “pitjor catàstrofe natural” de la història de l’Estat de Hawaii. Però el balanç podria augmentar. I molt. El governador de Hawaii, Josh Green, ha explicat en un aroda de premsa que es desconeix on paren un miler de persones. Això no vol dir que estiguin morts, sinó que “no podem contactar amb ells” i no es pot saber, ha precisat. Cal tenir en compte que a molts llocs de l’illa no hi ha electricitat, Internet o cobertura ràdio.

El cap de la policia del comtat de Maui, John Pelletier, ha apuntat que la xifra final de víctimes serà “tràgica i horrible”. Diversos equips de rescat amb gossos han viatjat a l’illa per cercar cossos.

L’alcalde del comtat, Richard T. Bissen Jr., ha indicat que els cadàvers s’han trobat fins ara en zones d’exteriors i encara no s’ha inspeccionat l’interior de les cases. En declaracions a la ABC, Bissen ha comparat la devastació a Lahaina amb “una zona de guerra o potser amb l’explosió d’una bomba”. Més de 1.000 edificis han quedat destruïts.

El governador ha anunciat que els residents podran tornar aquest divendres a l’antiga capital del regne de Hawaii, on entrarà en vigor un confinament nocturn de les deu de la nit a les sis del matí. En paral·lel, uns 15.000 turistes ja han abandonat l’illa. El comtat de Maui manté oberts sis refugis d’emergència.

La severa sequera dels darrers mesos i els forts vents van abrandar els focs que es van començar el 8 d’agost, i que es van estendre a gran velocitat. “El canvi climàtic està aquí i està afectant les illes”, ha remarcat Green. El president dels EUA, Joe Biden, va declarar dijous la situació de desastre i va ordenar l’enviament d’ajudes federals per complementar els esforços estatals i locals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Balanç satisfactori de la quinzena edició del festival Flors i Violes

palafrugell

Miquel Carreras, nou membre del Consell d’Administració de l’IAS

girona
MEDI AMBIENT

Aigua És Vida diu que no n’hi ha prou amb dessalinitzadores mòbils

girona
SOCIETAT

La pluja altera la programació de la Santa Creu de Figueres

FIGUERES
societat

Èxit de la caminada per demanar l’alto al foc a Gaza

Barcelona
infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat