Medi ambient

Acció Climàtica dona suport a la ramaderia extensiva i la prevenció d’incendis al Ripollès i l’Alta Garrotxa

Ho fa a la forest propietat de la Generalitat de Can França a Camprodon i de Monars a Montagut i Oix on hi ha instal·lat una cabana temporal perquè hi visqui el pastor

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha instal·lat de manera temporal una cabana de fusta a la zona de les Basses de Monars per proporcionar un lloc d’estada al pastor que durant la temporada d’estiu hi manté un ramat de 600 ovelles i cabres. Aquests ramats han pasturat tot l’estiu per mantenir espais més oberts i reduir el risc d’incendi forestal. La cabana, l’han construïda a la Garrotxa un equip de fusters que han elaborat tres mòduls que s’han transportat en camió i s’han unit un cop sobre el terreny.

Les forests de Can França i Monars, situades a cavall de les comarques de la Garrotxa i el Ripollès, en l’Espai d’Interès Natural de l’Alta Garrotxa, són propietat de la Generalitat de Catalunya i tenen una vocació clarament pastoral des de fa més de 100 anys. A l’estiu, els ramats de vaques s’instal·len a la zona i contribueixen a mantenir espais oberts com ara els prats de jonça de muntanya mitjana, propis de l’Alta Garrotxa. Tot i així, l’activitat ramadera no és suficient per mantenir aquests hàbitats, que any rere any disminueixen en veure’s colonitzats per ginebres, argelagues, falgueres i d’altres espècies arbustives i arbòries que van guanyant terreny. Segons els mapes d’usos i cobertes del sòl de Catalunya, l’any 1993, els prats i herbassars recobrien, a les dues forests de Can França i Monars, una superfície de 180 hectàrees, però l’any 2017 aquesta superfície era de 128 hectàrees En 24 anys, les pastures herbàcies han disminuït 52 hectàrees, a ritme de 2 hectàrees per any. Aquesta disminució d’espais oberts té efectes directes negatius en la prevenció d’incendis forestals.

Amb la voluntat de capgirar aquesta dinàmica, a l’hora d’adjudicar l’aprofitament de pastures de les forests, es van definir 4 lots de pastura per un període de 4 anys, i com a novetat se’n va reservar un per a bestiar oví i cabrum. Amb aquesta aposta pel bestiar de pota petita, amb un maneig actiu, diari i dirigit per un pastor expert, el Departament pretén afavorir el manteniment de les pastures existents i el manteniment dels espais oberts recuperats de manera mecànica o bé amb cremes controlades que s’han dut a terme a les forests els darrers 5 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet
infraestructures

L’Estat promet una inversió de 260 milions a l’Eix Pirinenc

LLEIDA
PORTBOU

L’Ajuntament comença els tràmits per licitar el nou servei de l’aigua

PORTBOU
medi ambient

Prova a Mollerussa per detectar electrònicament males olors

MOLLERUSSA
GIRONA

Cedeixen dos solars per construir 48 pisos de lloguer social a Domeny

GIRONA
educació

Tortosa farà llars d’infants als barris del Temple i Ferreries

TORTOSA