Medi ambient

Comencen els treballs d’estudi i preservació de boscos de pi negre al Ripollès

Els boscos de pi negre dels Pirineus en sòls calcaris són un hàbitat d’interès prioritari a Europa. Un projecte amb fons europeus, Life Uncinata, vol conservar, restaurar i fer “més resilients” aquests espais de biodiversitat a partir d’un equip d’investigadors catalans i de Navarra que analitzaran diferents zones i aplicaran accions per establir nous models de gestió, segons recull l’agència Acn.

El Ripollès és un dels punts d’estudi del projecte i aquest mes les investigadores ja han començat els treballs de camp amb la recollida de dades. El projecte està liderat pel CTFC i amb socis com el CREAF i el Centre de Propietat Forestal i Gestió Ambiental de Navarra, entre d’altres. Amb un pressupost de 3,7 MEUR, s’allargarà fins al 2027.

“El pi negre –’Pinus uncinata’- està a l’última línia d’arbrat abans dels prats alpins” i, per tant, viu amb unes condicions molt canviants i sovint extremes, com ara gelades i neu, un fet que les fa més “vulnerables”. Ho explica a l’Acn Xènia Jaumejoan, investigadora del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) durant una visita a una de les finques del Ripollès, més concretament a Campelles. La combinació amb sòl calcari és un fet “més escàs” i per això és un hàbitat de conservació prioritari per la UE. Són hàbitats singulars perquè el substrat calcari influeix en la vegetació que hi creix i només es troba als Pirineus i als Alps. Això fa que siguin espais a preservar per la biodiversitat dels ecosistemes, però també perquè concentren usos productius d’explotació de la fusta.

Entre els objectius d’aquest projecte hi ha determinar accions de millora de biodiversitat i fer compatibles les activitats humanes amb la preservació. També s’estudiaran fórmules per mitigar impactes de possibles incendis o la d’animals herbívors al sotabosc, com ara cérvols, entre d’altres. D’aquesta manera, primer es farà una diagnosi inicial de l’estat de les pinedes i després l’equip d’investigadors crearà plans de conservació de l’hàbitat per cadascuna de les Zones Especials de Conservació (ZEC) -són un total de 6- en les que es treballarà.

Segons Jaumejoan, “es tracta de poder veure en quin estat de conservació es troben les pinedes i fer-hi millores per adaptar-les a possibles factors com el canvi climàtic i d’altres”. Entre les problemàtiques detectades, destaca per exemple la poca presència de vegetació de sotabosc. “S’estudiarà com potenciar-ho, ja sigui fent clarianes -extraient de forma selectiva arbres- i amb plantacions” com ara nabius o boixerola que també milloraran la preservació d’espècies protegides com el gall fer. També es regularà en alguns punts la freqüentació humana i es reconduiran les pastures amb bestiar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALUT

L’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris gestionarà l’Hospital Jaume Nadal Meroles

Lleida
Administracions

L’Oficina d’Habitatge de Reus gestiona 4 milions en ajuts al lloguer l’any 2023

Reus
MEDI AMBIENT

Les Terres de l’Ebre encaren una campanya forestal amb pocs reforços

Tortosa

Tret de sortida al Costa Brava Blue Fest

l’estartit
administracions

El ple aprova destinar 4,9 milions d’euros a la construcció d’un teatre auditori

Constantí
MEDI AMBIENT

Lleida preveu una campanya complicada contra el foc aquest estiu

LLEIDA
INFRAESTRUCTURES

24 milions per modernitzar 45.767 hectàrees del canal d’Urgell

Mollerussa
Societat

Minut de silenci de condemna pel feminicidi d’una dona a Horta

Barcelona
SOCIETAT

La justícia restaurativa avança també entre els adults

barcelona