Medi ambient

camp i ebre

Les confraries serviran el peix en caixes de clofolla d’arròs

Ho faran les confraries de les Cases d’Alcanar, la Ràpita, l’Ampolla, Deltebre, l’Ametlla de Mar, Cambrils, Calafell, Torredembarra i Tarragona

Les confraries de pescadors del Camp de Tarragona i l’Ebre envasaran el peix en caixes fetes amb clofolla d’arròs i que substituiran el plàstic gràcies a l’acord signat per la Cambra Arrossera del Montsià, la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Tarragona (FTCPT) i el fabricant Vasalplast. La cambra facilitarà la clofolla d’arròs –produeix anualment unes 60.000 tones d’arròs– perquè el fabricant Vasalplast produeixi les caixes d’Oryzite, el material compostable, biodegradable i soluble amb aigua que ha inventat l’empresari granollerí Iban Ganduxé en col·laboració amb la cambra ebrenca a partir de clofolla d’arròs, l’únic subproducte de la producció arrossera. El model de caixa, impulsat pel departament d’Agricultura, es presentarà demà al congrés Seafood de Barcelona després de l’acord signat amb la FTCPT que farà possible que comencin a utilitzar aquestes caixes les confraries de pescadors de les Cases d’Alcanar, la Ràpita, l’Ampolla, Deltebre, l’Ametlla de Mar, Cambrils, Calafell, Torredembarra i Tarragona, que agrupen 251 embarcacions.

El departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha promogut la iniciativa amb un ajut de 704.220 euros confinançat al 70% pel Fons Europeu Marítim de Pesca i d’Aqüicultura (FEMPA). El conseller Òscar Ordeig destaca “el caràcter innovador de la iniciativa i la importància de la cooperació entre el sector agrícola i pesquer”.

El material Oryzite es va presentar l’any 2021, després d’una dècada d’investigació i desenvolupament per part d’Iban Ganduxé, i es pot fer servir en la fabricació de components en els sectors automobilístic, logístic, cosmètic, tèxtil, d’embalatge i mobiliari. Amb les 60.000 tones d’arròs que comercialitza la Cambra Arrossera del Montsià es calcula que es poden produir 14.000 tones d’Oryzite. Va ser el mateix 2021 que la Unió Europea va distingir la cambra arrossera amb un premi a la millor cooperativa en economia circular i bioeconomia per aquest projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]