Medi ambient

Continua l'alerta avui pel temporal marítim a la costa

L'augment del cabal dels rius amenaça amb desbordaments en molts punts del territori, com és el cas de la llera del Llobregat

Des de divendres, el telèfon 112 ha rebut prop de 2.000 trucades

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveia ahir que el temporal de llevant que des de divendres passat afecta pràcticament tot el Principat amainaria durant aquesta matinada. Tot i això, es mantenen avisos d'alerta meteorològica, sobretot pel mal estat de la mar, que durant el dia d'avui podria provocar onades de fins a dos metres i mig d'alçària, sobretot a la costa gironina.

L'alerta es mantindrà també tota la jornada a la costa nord de Barcelona i, durant el matí, a les Terres de l'Ebre. El SMC també ha emès un avís de risc per ratxes de vent de fins a 90 km/h a les Terres de l'Ebre, al Pirineu i a la costa nord de Barcelona i de Girona.

L'episodi de pluges continuades des de divendres, però, es preveia que es tancaria durant la matinada després que moltes de les estacions meteorològiques del país hagin superat els 100 litres per metre quadrat acumulats en tres dies de temporal.

El parc natural dels Ports es manté com l'estació amb més pluja acumulada, ja que supera amb escreix els 400 litres, fet que va provocar ahir que molts barrancs al massís del Baix Ebre baixessin amb molta aigua. L'aigua acumulada també va causar inundacions puntuals i talls d'algunes carreteres, tot i que sense conseqüències destacables.

Les pluges, que durant el matí d'ahir van ser especialment intenses al nord-est del país (a Cabanes es van recollir més de 180 litres en un dia), a la tarda i al vespre van arribar en forma de tempestes localment fortes, que es van centrar sobretot al Maresme i la costa de la Selva. Així, a Malgrat de Mar es van recollir 34 litres en mitja hora, i a Santa Coloma de Farners, 25,5 litres en el mateix període de temps.

Crescudes

La principal conseqüència de tres dies de pluges continuades ha estat la crescuda dels rius, situació que ha fet que Protecció Civil mantingui activa l'alerta pel perill de desbordaments en molts rius i rieres del territori, així com l'advertència a la població que no s'apropi a les lleres ni a passos a nivell.

Una de les situacions de perill més destacada és la del riu Llobregat, que, segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), portava ahir un cabal molt superior a l'habitual, de 400 metres cúbics per segon al seu pas per Sant Joan Despí i Castellbell i el Vilar. La mateixa ACA registrava ahir un cabal de fins a 500 metres cúbics a la desembocadura del riu.

La mateixa situació de perill de desbordament es mantenia ahir al vespre als rius Ter, Muga, Foix i Terri. Protecció Civil també va informar de l'augment del cabal, tot i que sense risc de desbordament, als rius Siurana, Congost, Besòs, Anoia, Cardener, Tordera i Francolí. La continuïtat de les pluges durant la nit i matinada, i les operacions de desembassament en diversos pantans de la xarxa, poden empitjorar la situació de moltes d'aquestes conques.

La Guàrdia Urbana de Lleida va tancar a la tarda els accessos al marge dret de la canalització del riu Segre entre les comportes de la Mitjana i els instituts, com a mesura de precaució per l'augment del riu al seu pas per la ciutat.

Tall a l'AP-7

Si dissabte van ser les esllavissades les responsables dels principals problemes de trànsit, ahir les inundacions van provocar múltiples talls de carreteres. El gros de les afectacions es va concentrar a la comarca de l'Alt Empordà, on l'acumulació de pluja va obligar a tallar durant cinc hores l'AP-7 a Figueres en sentit Barcelona. Ahir al vespre encara es mantenien tallades per inundacions sis carreteres.

El telèfon d'emergències 112 va rebre, des de l'inici del temporal i fins ahir al vespre, 1.803 trucades. La majoria es van concentrar a l'Alt Empordà, seguit del Barcelonès.

Danys al camp

A les comarques de Ponent, les pluges van afectar l'agricultura. Segons recull l'ACN, camps de cereal i de fruiters van quedar inundats, sobretot a la zona de Malpartit, al terme de Torrefarrera (Segrià), on fa tres anys que els pagesos es queixen de l'acumulació d'aigua de la pluja, procedent de l'aeroport de Lleida-Alguaire. A les Garrigues, el temporal va obligar a aturar la collita de l'oliva, que està en el punt àlgid. Al Camp de Tarragona, el coordinador d'Unió de Pagesos, Josep Ferré, va lamentar que no s'hagin condicionat els barrancs.

LA XIFRA

400
metres cúbics
per segon va registrar el cabal del riu Llobregat al seu pas ahir per Sant Joan Despí.

LA FRASE

Cal tenir molta precaució als passejos marítims, a les platges i als espigons
Ramon Espadaler
Conseller d'Interior de la Generalitat de Catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

INSTITUCIONS

Accessos oberts al port de Barcelona per primer cop, durant tres dies

BARCELONA
ADMINISTRACIONS

Un paquet de projectes socials seran finançats amb 11,1 milions de la taxa turística a Barcelona

bARCELONA

La Setmana de l’Activitat Física i la Salut acaba amb més de 6000 participants

salt

Acaben les obres de substitució del col·lector a la riera d’Arbúcies

arbúcies
societat

Funcionaris de presons protesten per l’acord laboral amb quatre sindicats

Barcelona
societat

Activada l’alerta per pluges intenses a Barcelona i Tarragona

Barcelona

Nova iniciativa a la Garrotxa per garantir el relleu agrari

olot

Cristóban Colon i Carina Sild, honoris causa de la UdG

girona
societat

Condemnada una advocada per enganyar l’Associació d’Avis del Bon Pastor

Barcelona