Societat

L'escàndol de la plataforma Castor

El judici “popular” pel Castor apunta a Escal UGS, el Ministeri d'Energia i el Banc Europeu d'Inversions

L'Observatori del Deute en la Globalització, la Plataforma del Sénia i l'associació d'afectats demanen l'adhesió d'entitats i particulars a l'acusació

El Judici Popular contra el projecte Castor, que es prepara per celebrar-se a Barcelona el 17 de juny, ja ha assenyalat els acusats, el jurat i els testimonis d'un litigi simbòlic que vol impulsar un canvi del marc normatiu perquè no es repeteixin projectes com el magatzem de gas, un model que ha deixat deutes socials, ambientals i econòmics.

Al banc dels acusats, com se'ls notificarà la setmana que ve, estaran cridats a asseure's Escal UGS (participada en més de dos terços per l'empresa ACS de Florentino Pérez), el Ministri d'Indústria, Energia i Turisme, i el Banc Europeu d'Inversions (BEI). El jurat estarà format per experts en dret i corrupció com l'exdiputat de la CUP David Fernández, David Bondia, Marco Aparicio, l'economista Miren Etxezarreta i Ricardo Vargas del Transational Institute. Els testimonis, la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia i l'associació d'afectats APLACA, han obert una campanya d'adhesions a l'acusació juntament amb l'Observatori del Deute en la Globalització que acabarà el divendres 16 de juny.

Tot i que la causa sobre el cas Castor segueix oberta al jutjat número 4 de Vinaròs (Baix Maestrat) i s'investiguen delictes de prevaricació mediambiental, contra el medi ambient i els recursos naturals, la Plataforma Ciutadana en Defensa del Sénia, l'Observatori del Deute en la Globalització i l'associació d'afectats APLACA organitzen un “judici popular” al projecte Castor davant de la “necessitat”, com a societat civil organitzada, de garantir els drets col·lectius i recuperar la dignitat.

Com ha explicat Blanca Bayas, coordinadora del Judici Popular Castor, es vol fer una campanya per incidir, en primer lloc, en els impactes del projecte Castor i els greuges que ha suposat sobre al ciutadania i el medi ambient. “A data d'avui no existeixen responsables sobre aquesta situació sinó que serem la ciutadania que haurem de pagar, durant 30 anys, el cost d'aquest projecte que hem calculat que serà de 3.420 milions d'euros”, ha apuntat Bayas.

En segon terme, el Judici Popular pel projecte Castor vol incidir en les institucions, en el Parlament i en els partits polítics per aconseguir el desmantellament de la plataforma marina i la reversió de la indemnització que ha cobrat l'exconcessionària Escal UGS. “Al menys que no siguem la ciutadania que paguem per un projecte fallit, que no es va plantejar correctament des d'un inici i que es podria haver evitat”, ha insistit la coordinadora del litigi simbòlic.

La idea és fer una campanya posterior més amplia per instar els executius a canviar la llei. “Si es difícil que la indemnització sigui revertida, com a mínim que les empreses que actuen com ACS, amb negligència, que estiguin assenyalades i no es puguin fer contractes com el fet a Escal UGS”, ha reclamat Bayas. “La negligència és va donar per les dues parts”, ha afegit.

Durant el Judici Popular Castor es presentaran peritatges, informes sismològic, experts del dret processal, i s'escoltaran els testimonis d'un llarg procés amb la intenció de “denunciar i jutjar aquests fets i acusar els seus responsables, amb la urgència, rigor i transversalitat que aquest cas requereix”. Per últim, també es donarà veu a persones de comunitats afectades per projectes de la mateixa ACS que testimoniaran els impactes d'aquesta empresa fora de les fronteres nacionals i la seva lògica d'actuació arreu.

Al manifest d'acusació ja s'han adherit una vintena d'entitats i organitzacions i la campanya per sumar-se a l'acusació, tant a nivell organitzatiu com a nivell particular, s'allargarà fins al dia 16 de juny. Només cal omplir un formulari disponible a través de la pàgina web de l'Observatori del Deute en la Globalització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia