Educació

Territori

La recerca de la regió central aporta 11,7 milions al territori

L’Anoia, el Bages, el Solsonès i Osona sumen 459 investigadors que han fet 1.540 publicacions, 10 patents i 87 projectes

La UVic és el centre que ha fet més publicacions i el CTFC, el que combina millor quantitat i qualitat

La recerca que s’ha dut a terme a la Catalunya central en els últims cinc anys ha aportat al territori 11,7 milions d’euros. Aquesta és una de les dades rellevants que es desprenen del sisè informe de l’Observatori de la Recerca a la Catalunya Central del 2012 al 2016.

L’informe, que s’ha presentat recentment a la UPC de Manresa, constata que la Catalunya central “és un territori on es fa recerca”, en paraules de Xavier de las Heras, professor de la UPC que va presentar el document. En total, hi ha 459 investigadors que han realitzat 1.540 publicacions, 10 patents i 87 projectes, els ingressos dels quals sumen els 11.704.390 euros.

El document analitza les comarques de l’Anoia, el Bages, Osona i el Solsonès. El Berguedà i el Moianès se n’han exclòs en no disposar de centres de recerca. La valoració s’ha fet utilitzant l’anomenat índex h, que mesura la producció científica combinant la quantitat de publicacions i el nombre de vegades que s’han citat. Seguint aquest índex, les dues ciutats amb l’índex més alt són Manresa i Solsona –empatades a 25–. Vic ocupa el tercer lloc (20) i Igualada, el quart (15). Pel que fa al nombre de publicacions, però, Vic se situa en primera posició, amb 635. Manresa és en segon lloc (544), Solsona és tercera (271) i Igualada, quarta (153).

Les quatre comarques sumen en total deu centres. Entre els hospitalaris, Althaia és el més ben posicionat, amb un índex de 18 i 170 publicacions. El Consorci Hospitalari de Vic és segon (índex 11 i 100 publicacions) i el Consorci Sanitari de l’Anoia, tercer (índex 6 i 35 publicacions). Entre els centres universitaris, destaca la UVic, amb un índex de 18 i 506 publicacions. La segueixen l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa de la UPC (índex 15 i 208 publicacions), l’Escola d’Enginyeria d’Igualada (índex 12 i 96 publicacions) i la UManresa, que per primer cop treu el cap en l’informe amb un índex 3 i 17 publicacions.

Pel que fa als centres de recerca, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), que és al Solsonès, destaca amb l’índex h més alt de tots (25) i ha fet 267 publicacions. Queden per darrere el Centre Tecnològic de Manresa (CTM), amb un índex 14 i 131 publicacions, i l’Associació d’Investigació de les Indústries del Curtit i Annexes (AICA) d’Igualada, que té un índex 5 i 10 publicacions.

LA XIFRA

25
és l’índex de qualitat que tenen Manresa i Solsona, el més elevat, però Vic és la que fa més publicacions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vint anys al servei de les famílies més vulnerables

Badalona
societat

Dignitat a les Vies presenta les seves queixes a Renfe

barcelona
Societat

Només troben llar per a un dels 45 usuaris de l’alberg que han tancat a Badalona

Badalona
Olot

Els sants tornen a la façana de Sant Esteve

Olot
societat

Pressió social per a la pacificació de l’N-2

mataró
política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions a qui no llenci bé les escombraries

REUS