Societat

Societat

Denuncien l’ocupació d’una quarantena de pisos a la Mina

Els immobles, propietat del Consorci de la Mina, eren nous i estaven reservats als reallotjaments dels veïns del bloc de Venus

Es tracta d’una operació coordinada i se sospita dels clans gitanos que en feien la vigilància

El Consorci de la Mina ha denunciat l’ocupació de 39 pisos al barri. Segons el consorci, els pisos ocupats es troben en dos blocs de nova construcció situats a la rambla de la Mina, 59-60, i al carrer Anne Frank, 5. Els Mossos d’Esquadra també han detectat ocupacions en un bloc de l’avinguda Manuel Fernández Márquez. En tots els casos es tracta d’habitatges reservats per al reallotjament d’afectats per operacions urbanístiques al barri. En concret, havien d’anar destinats als veïns del bloc del carrer Venus, un cop s’acordés la demolició del bloc en compliment del pla de transformació del barri.

L’ocupació es va fer de forma coordinada a partir de dimecres a la matinada i tot indica que al darrere hi podria haver algunes de les màfies organitzades que fins fa poc s’encarregaven de fer les tasques de vigilància precisament per evitar aquesta mena d’ocupacions. Els veïns assenyalaven ahir també que hi ha hagut ocupacions puntuals en pisos socials vells dels blocs dels carrers Saturn, Venus, Mart i Llevant de “gent que ha aprofitat d’avinentesa per donar una puntada de peu a la porta de pisos buits”.

El president executiu del Consorci de la Mina, Francesc Iglesies, explica que en el moment de les ocupacions els blocs tenien actiu un dispositiu de vigilància, que es va veure desbordat per l’arribada massiva de persones disposades a entrar als pisos “de forma massiva i ordenada”. Segons indiquen testimonis del fets, entre els ocupes, unes tres-centes persones, hi havia gent de fora i també veïns del barri, alguns familiars directes del cap del clan de Los Manolos, el tío Cristina, un dels encarregats de la vigilància dels pisos buits abans de l’operació policial del 19 de juny, feta arran d’una investigació judicial que vinculava l’adjudicació de les tasques de vigilància a la Mina a empreses pantalla dirigides pels clans que controlen el tràfic de drogues al barri.

Els ocupes portaven llistes dels pisos que havien d’ocupar i sabien molt bé on anaven, segons els testimonis dels fets. És per això que el consorci té previst reforçar la vigilància als blocs per impedir que es produeixin noves ocupacions. El consorci tenia 62 pisos públics disponibles i ahir mateix es van començar a instal·lar xapes metàl·liques als que no han estat ocupats per evitar que algú hi pugui entrar a viure.

Els Mossos d’Esquadra, que van actuar a instàncies dels veïns a partir de dimarts a la matinada per garantir que no hi hagués disturbis a la zona, van mantenir ahir un dispositiu policial a la zona en espera de la decisió que pugui prendre el jutge sobre l’ocupació. Les forces policials només poden actuar per fer les desocupacions si el jutge que ha de donar resposta a la denúncia presentada pel Consorci de la Mina així ho ordena. El president del consorci reconeixia la necessitat que hi hagi una actuació ràpida per “evitar que s’enquisti el problema”.

LA FRASE

Tenim indicis que ha estat una ocupació massiva i organitzada i reforçarem la vigilància als blocs
Francesc Iglesies
President executiu del consorci de la Mina

LA XIFRA

62
pisos
públics buits destinats al reallotjament té el Consorci de la Mina en diferents blocs de nova construcció.

El gerent es manté al càrrec

El gerent del Consorci de la Mina, Juan Luis Rosique, serà l’encarregat de donar explicacions aquest matí als grups municipals de l’Ajuntament de Sant Adrià sobre els fets ocorreguts a la Mina. Rosique és un dels investigats arran de l’operació policial feta al barri per la presumpta vinculació del regidor del PSC, Juan Carlos Ramos, i el consorci amb clans de la Mina dedicats al tràfic de drogues i per la desviació de diners públics destinats a la contractació de la vigilància privada dels blocs de pisos buits del barri. Després de declarar, el jutge va decidir mantenir els càrrecs als dos investigats. Tot i això, Rosique es manté al càrrec “per respecte a la presumpció d’innocència”, segons el mateix consorci.

Fonts del consorci indiquen també que estan pendents que l’Ajuntament de Sant Adrià designi qui serà el substitut de Ramos, que n’era el vicepresident. El regidor va presentar en el ple municipal del 26 de juny passat la dimissió de tots els càrrecs que ocupava i l’alcalde, Joan Callau, li va acceptar només la renúncia a les seves responsabilitats al barri de la Mina. L’Ajuntament no vol fer declaracions sobre aquest tema i assenyala que encara no s’ha pres la decisió sobre qui assumirà les responsabilitats, que, de moment, recauen directament sobre l’alcalde.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA
moda

Giambattista Valli il·lumina Barcelona en la Bridal Night

Barcelona
política

Agents de la Guàrdia Urbana irrompen al ple per reclamar millores salarials

TARRAGONA

Destinaran 1,8 milions per reparar “amb urgència” el passeig de Fenals

lloret de mar

Jaume Cruset i Ballart, pregoner de les Festes de Primavera de Girona

GIRONA

Trobada entre el Consell Intercomarcal de la Gent Gran i la Generalitat

GIRONA

Adjudiquen el projecte per construir 66 habitatges de lloguer

lloret de mar