Societat

La Fogardera transforma la Ràpita en orgia de foc i dansa

El primer diumenge d’agost, coincidint amb la festa major, el grup de Ball de Diables de la Ràpita representa a la plaça Ramon Cabré l’acte sacramental, que culmina amb la Fogardera

La Ràpita està de festa major. Des de dimarts i fins dilluns que ve, el nucli de Santa Margarida i els Monjos celebra la seva festa grossa, amb motiu la festivitat de Sant Domènech. D’entre les propostes, destaquen la cercavila folklòrica (demà dissabte, 19.30 h), amb la participació del Ball de Diables de la Ràpita, el ball de diables Les Espurnes de la Ràpita, el ball de Panderetes, el ball de Gegants, el Drac Senabrot de la Ràpita i els balls populars dels Monjos, i l’acte sacramental representat pel Ball de Diables de la Ràpita amb la culminació de l’espectacular Fogardera, diumenge.

Com cada any, coincidint amb el primer diumenge d’agost, arriba la Fogardera. A dos quarts de nou del vespre a la plaça Ramon Cabré tindrà lloc la representació de l’acte sacramental del Ball de Diables de la Ràpita. Seguidament, a la mateixa plaça, donarà inici la lectura de les sàtires i l’encesa de l’esperada Fogardera.

Segons explica Armand Coca, president del Ball de Diables de la Ràpita, “l’acte sacramental és un ball parlat de tradició centenària en el qual es representa la lluita entre el Bé (sant Miquel Arcàngel) i el Mal (Llucifer, la Diablessa i Diables que representen els 7 pecats capitals). Les sàtires són composicions poètiques, de vers poca-solta, irònic i punyent més o menys ben rimades, que critiquen els esdeveniments socials i polítics d’actualitat de diversos àmbits. La Fogardera és un acte que vol representar el judici final”. El jurat, després d’escoltar les sàtires –que acaben amb el “Diables cridaners, foc per sempre més!” i el crit de “Fooooc!”– decideix les ànimes pecadores que s’ha d’emportar a l’infern. “Els fills de Llucifer es disposen i porten a terme la feina encomanada. Aleshores comença una barreja de foc, disbauxa, tradició i gatzara amb diferents muntatges pirotècnics, on els diables ballen en rodona fins al so de l’últim tro de les carretilles d’en Llucifer”, continuen. La plaça, aleshores, agafa un aspecte únic i irrepetible.

La gresca segueix dilluns, amb la gran festa de l’escuma al migdia, el ball de tarda i el concert de nit, a càrrec, tots dos, de l’orquestra Nova Blanes. En acabar el ball, una traca posarà el fi de festa.

Festa major

De l’1 al 7 d’agost

Acte sacramental i Fogardera, diumenge, des de les 20.30 h



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EDUCACIÓ

Projecte innovador europeu amb l’escola Carme Auguet i la UdG

girona
medi ambient

Neixen quatre noves gaseles dorcas al Zoo de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Ciutat Vella inicia un canvi de contenidors per augmentar la capacitat de selecció de paper i plàstic

BARCELONA
Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO