Retallada de freqüències per salvar el metro de nit
TMB manté el servei nocturn ja que al·lega que l'utilitzen 26.000 viatgers de 2 a 5 de la matinada
El temps d'espera incrementarà tant en el suburbà com en el bus, especialment els caps de setmana
Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) justifica les retallades en el metro i el bus al·legant que és un intent d'adequar el servei a les necessitats presents. Expliquen que actualment hi ha determinades franges horàries en què l'oferta supera la demanda, i en època de vaques magres no es pot consentir aquest dispendi. Per això, tal com passava el 2006 –no fa tant de temps–, en les mesures de racionalització presentades ahir les freqüències de pas en el metro deixaran de ser regulars com ara.
Els ajustos de TMB no afectaran el metro de nit, ja que la companyia explica que el suburbà nocturn dóna servei cada matinada de dissabte a diumenge a 26.000 viatgers de dues a cinc i, a més, en els períodes que van de les dotze a les dues i de les cinc a les set, en què abans ja hi havia metro, s'han guanyat 7.000 viatgers més. En total, aquest servei porta 1,5 milions de viatgers anuals. El que sí que s'ha acabat és el metro amb motiu d'actes lúdics com ara partits de futbol i concerts.
Ara per ara, l'usuari sap que en un dia feiner la freqüència de pas de qualsevol línia de metro és de tres minuts aproximadament. Però aquesta regularitat en el pas de trens s'acabarà durant el primer trimestre de l'any vinent. TMB pretén dilatar la freqüència de pas a l'L1, L2, L3 i L5 uns divuit segons de mitjana entre les deu del matí i les cinc de la tarda. Des de l'operadora, expliquen que aquest increment de freqüència es farà de manera esglaonada: hi haurà menys trens al matí i més a la tarda.
L'espera es farà més evident els matins dels dissabtes, diumenges i festius entre les nou del matí i la una del migdia. Durant aquesta franja horària també s'anirà augmentant la freqüència de pas progressivament, i al matí ja no hi haurà els mateixos trens que hi ha a la tarda com passa ara.
Els diumenges i festius els trens de les línies L1, L2, L3 i L5 ja no passaran cada quatre minuts, sinó cada 4,35 minuts. Això s'explica perquè TMB prescindirà d'un tren de cadascuna d'aquestes línies.
Pel que fa a l'autobús, els ajustos tenen en compte que la demanda ha disminuït un 5% des del 2009. TMB anuncia que en dies feiners seran un total de catorze línies, i nou els caps de setmana, les que tindran una “variació mínima, de segons” en la freqüència de pas. De moment, no han concretat de quines línies es tracta, però sí que han avançat que se suprimiran quatre recorreguts: el 31, el 35 el 105 i el 158. Segons TMB, tots aquests autobusos coincideixen en gran mesura amb recorreguts d'altres línies o bé amb el metro. Les retallades en autobús es poden veure compensades, en certa manera, amb la posada en marxa del bus exprés.
L'operadora encara ha d'informar els treballadors
Com a conseqüència dels ajustos del servei i de les necessitats pressupostàries, TMB preveu una reducció dels costos laborals que s'haurà de concretar amb la negociació dels representants dels treballadors. Transports Metropolitans de Barcelona encara no s'ha reunit amb el comitè d'empresa, però ja ha avançat que l'empresa es proposa la contenció de plantilles i de salaris, i també millorar l'eficiència en la gestió del personal. Pel que fa al personal fora de conveni de l'empresa, TMB va aplicar una reducció salarial –no ha concretat quina– el 2010, que s'ha consolidat aquest any i continuarà durant el vinent. D'altra banda, al personal directiu se li ha aplicat la reducció salarial, seguint els criteris de l'administració pública.
A banda de les mesures d'estalvi en el servei i la contenció en el capítol de personal, l'operadora es proposa estalviar un 42% en publicitat, un 47% més en comunicació i un 10% en tecnologia corporativa, així com un 32% en estudis i altres partides no definides. També planegen optimitzar en la contractació externa com ara la neteja.