Societat

Cultura

Aturada provisional dels premis literaris Ciutat d’Olot per reformular-los

Són els més antics en llengua catalana i ara l’Ajuntament obre un període per refer-los parlant-ne amb experts

Es tornaran a convocar per al 2019

Els premis literaris Ciutat d’Olot, uns dels més històrics del país, deixen de celebrar-se. No definitivament i, segurament, només per l’edició d’aquest any, segons ha avançat el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Olot, Josep Berga, sinó per obrir un període de reflexió, primer amb experts del món de la creació literària i editorial, i després amb tothom qui vulgui dir-hi la seva. Es tracta de reformular-los i d’adaptar-los a la nova conjuntura cultural.

Com tots els seus coetanis, els premis Ciutat d’Olot es van crear fa poc més d’una cinquantena d’anys amb l’objectiu de contribuir a descobrir nous talents del món de la literatura.

En canvi, en l’actualitat, i és el mateix Josep Berga qui ha defensat aquesta idea, existeixen molt bones editorials al país que són les que fan aquesta feina de detecció de talent literari. “El segell dels premis Ciutat d’Olot ja no és una garantia de donar-se a conèixer i de fer-se un lloc al mercat editorial”, ha remarcat, tot recordant que molts dels premis similars als Ciutat d’Olot ja han desaparegut.

El regidor de Cultura i màxim responsable de l’Institut de Cultura de la Ciutat ha anunciat que obren ara un període de reflexió. Ha de servir per replanteja-se si cal convocar els tres premis que inclouen els Ciutat d’Olot, si el de poesia ha de continuar sent un premi d’haikus o, com alguns sectors culturals proposen, retornar a la poesia més convencional, etc. Es tracta, en definitiva, de reformular-los per afrontar un futur, a partir del 2019, d’acord amb els nous corrents culturals.

LA XIFRA

3
premis
conformen els premis literaris Ciutat d’Olot, el Marià Vayreda, el Joan Teixidor i el de novel·la juvenil.

LA DATA

1967
és l’any
en què es va convocar la primera edició dels premis literaris Ciutat d’Olot, continuació d’uns d’anteriors.

Més de cinquanta anys d’història

Els premis Ciutat d’Olot són uns dels més antics del país en llengua catalana. Es van crear l’any 1967 com a continuació i ampliació del premi Misión, que des de l’any 1959 convocava el setmanari olotí d’aquest mateix nom. A partir de l’any 2002, l’Ajuntament d’Olot va assumir la gestió dels premis en les categories del premi Marian Vayreda (prosa narrativa), el Joan Teixidor (haikus en línia) i el de novel·la juvenil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia