Societat

municipal

procés participatiu

Les entitats insten Colau a no retrocedir amb la multiconsulta

L’Ajuntament insisteix que continua treballant per fer-la, malgrat els recursos

Denuncia un atac al municipalisme

“Els lobbies estan tranquils quan el seu monopoli depèn de la connivència amb els grans partits, però es posen nerviosos quan entren en joc la ciutadania i el fet de poder decidir sobre la gestió de drets bàsics com ara l’aigua.” Així va valorar ahir la regidora de Participació del consistori barceloní, Gala Pin, els recursos contenciosos administratius que han presentat contra el reglament de participació ciutadana la delegació del govern espanyol a Catalunya i la Cambra de Concessionaris i Empreses Vinculades al Sector Públic en l’Àmbit de les Infraestructures, els Equipaments i Serveis Públics (CCIES). És la mateixa conclusió a la qual arriben les entitats que estan impulsant iniciatives ciutadanes per a la multiconsulta que el govern d’Ada Colau vol fer abans de l’estiu, sota l’empara del reglament en qüestió. Per aquest motiu, van instar l’Ajuntament a no cedir a la pressió dels lobbies i a tirar endavant la multiconsulta.

Pin va explicar que la interposició dels recursos es va anunciar un cop es va saber que es vol sotmetre a consulta la remunicipalització de l’aigua. “Lamentem aquest moviment dels lobbies contra el bé comú, que posa també en qüestió el sistema democràtic de la ciutat”, va afirmar la regidora, que va insistir que el consistori continua treballant per fer la multiconsulta abans de l’estiu. “Les empreses van tenir temps per presentar al·legacions al reglament i no ho van fer. No entenem aquesta bel·ligerància judicial, que també han patit ciutats com Terrassa o Valladolid, envers un reglament de participació que dona veu a la ciutadania per opinar sobre qüestions que afecten les nostres vides quotidianes”, va lamentar Pin.

L’edil va recordar que l’aigua “és un bé comú” i va instar els barcelonins “a participar de forma massiva en la multiconsulta”. Hi va afegir que el reglament de participació es va aprovar amb un ampli consens ciutadà i polític, i va afirmar que la delegació del govern “ha aprofitat la conjuntura per atacar el municipalisme i l’autonomia municipal”.

La CCIES, de la qual forma part Suez Environnement –propietària d’Agbar–, manté que ha impugnat només determinats articles del reglament, que considera “contraris a la llei”. “No es pot convertir el ciutadà en corresponsable involuntari de les conseqüències negatives de la seva opinió formada d’acord amb una informació parcial, que és competència d’altres òrgans administratius”, destaca en una nota de premsa. “Tot plegat suposa una greu inseguretat jurídica dels contractes vigents de tota mena”, hi afegeix.

Un “atac a la democràcia”

A banda de la iniciativa sobre la remunicipalització de l’aigua, n’hi ha dues més en què s’estan recollint les 15.000 firmes que es necessiten per presentar-se a la consulta. Una demana el canvi de nom de la plaça Antonio López, esclavista, pel d’Idrissa Diallo, el jove guineà trobat mort al CIE de Barcelona el 2012. L’altra és Habitem el Sant Pau, una proposta d’habitatge social al Raval i de defensa de l’acció solidària i comunitària del gimnàs cooperatiu Sant Pau .

En una compareixença conjunta, portaveus de les tres iniciatives van defensar ahir que “els interessos privats no poden passar per sobre dels debats que les persones que habitem la ciutat volem posar al carrer”, i van alertar que els recursos no només afecten la consulta sobre la gestió de l’aigua, sinó també la resta, “tant ara com en el futur”. “És un atac molt greu a la democràcia”, van afirmar.Míriam Planas, portaveu d’Aigua és Vida, va atribuir el recurs de la CCIES al fet que les empreses “tenen por que s’obri el debat i que aflorin els privilegis que han tingut durant tots aquests anys”. “Esperem que el govern municipal i els partits que van aprovar el reglament no es deixin intimidar per aquesta ofensiva d’Agbar”, hi va afegir Laura Menna, portaveu de la iniciativa que demana el canvi de nom de la plaça Antonio López. Des d’Habitem el Sant Pau, Lara Cáceres va considerar que “no es pot deixar perdre aquesta oportunitat”. “Instem l’alcaldessa a defensar, en primer lloc, les seves eines, el reglament, i també les iniciatives de democràcia directa de les quals ha fet sempre bandera”, va defensar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia