Societat

Municipal

El gimnàs Sant Pau reclama a Colau que compri la finca i hi faci pisos públics a sobre

Vol assegurar el futur de l’espai i, alhora, que el barri guanyi habitatge

El seu emplaçament estratègic el converteix en un caramel per als grups immobiliaris

Els treballadors del gimnàs cooperatiu Sant Pau respiren una mica més tranquils des que van segellar el pacte que garanteix durant tres anys i mig la important tasca social que aquest espai fa al barri del Raval, un acord aconseguit gràcies a la mobilització veïnal i que s’acaba de formalitzar. La seva lluita, però, continua. El gimnàs està situat a tocar del mercat de Sant Antoni i de la plaça Folch i Torres –en plena transformació– i això converteix aquest solar en un caramel. Parlem d’un districte –Ciutat Vella– molt castigat per l’especulació immobiliària i on l’expulsió de veïns està a l’ordre del dia. El Sant Pau –tot un símbol de la resistència del Raval– no està disposat a dependre d’un grup immobiliari i reclama a l’Ajuntament que compri la finca –per assegurar el futur del seu projecte social– i hi construeixi a sobre 65 habitatges públics de lloguer.

El Sant Pau només té dues plantes i, a dalt, se’n podrien aixecar més. Des del gimnàs ho veuen com una oportunitat, tenint en compte que el Raval és un barri dens i amb pocs espais per construir. En el marc de l’acord, el consistori ja ha comprat una de les finques situades just al darrere de l’espai –que pertany als mateixos propietaris i té entrada pel carrer de la Reina Amàlia– i el destinarà a habitatge social. Aquesta setmana, d’altra banda, l’Ajuntament ha anunciat que la part municipal de l’edifici dels antics jutjats de la Via Laietana –també a Ciutat Vella– es convertirà en habitatge públic de lloguer, tal com reclamaven entitats del districte i de la ciutat (entre les quals el Sant Pau). “Aquesta victòria col·lectiva ens dona determinació; estem convençuts que el projecte que presentem ara també es farà realitat”, va assegurar ahir Ernest Morera. Ell és el portaveu i ànima del gimnàs, que té acords amb entitats i col·lectius com ara el Casal dels Infants i el sindicat de manters.

Morera va explicar que l’oficina bancària que hi ha als baixos de la finca –al costat del Sant Pau– es traslladarà en breu. “Ja s’han apropat inversors per saber quina seria la nostra reacció si hi ha una proposta de compra”, va afirmar. D’acord amb el pacte, el consistori té l’opció d’adquirir l’edifici per tanteig i retracte en cas de venda. Per això, el Sant Pau vol que estigui preparat i reservi els diners. Volen una resposta de l’Ajuntament, com a molt tard, al setembre i ja han demanat una reunió amb tots els partits. “S’han de posar les piles perquè aquesta oportunitat es pot perdre si el consistori no arriba a temps”, va advertir el soci col·laborador de la cooperativa Ferran Aguiló, que també va avisar els possibles inversors que al Sant Pau “no trobaran un bitxo, sinó un lleó”. El gimnàs ha iniciat una campanya amb l’objectiu de rebre el suport d’un centenar d’entitats i la idea és presentar un manifest conjunt a finals de juliol.

LA FRASE

Reclamem una inversió decidida en la creació d’habitatge públic i de lloguer en els barris gentrificats
Alejandro Giménez
Veí i Arquitecte

LA XIFRA

100
socis nous
necessita el gimnàs cooperatiu Sant Pau per garantir la viabilitat econòmica del projecte.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.