Societat

ANNA NAVARRO SCHLEGEL

CAP DE GLOBALITZACIÓ DE NETAPP I PRESIDENTA DE L’ASSOCIACIÓ WOMEN IN LOCALIZATION

“La democràcia a Europa com l’enteníem està canviant”

Ha rebut el premi de l’Associació Think Global Forum, que normalment reconeix empreses com Google o Netflix per la seva tasca divulgadora i emprenedora en el camp de la globalització

Quina és la seva trajectòria ? Com arriba d’Olot a Sant Francisco?
Soc nascuda a Olot, vaig créixer a Girona i vaig estudiar filologia a Barcelona i després també filologia a Berlín. El 1992 vaig venir a viure a San Francisco. Quan hi vaig arribar de seguida vaig muntar una empresa de traduccions.
I com va entrar en el món de les empreses tecnològiques?
Al cap d’uns anys em vaig centrar en l’enginyeria. Vaig començar amb l’equip de globalització de l’empresa Cisco i en vaig ser el primer cap de globalització l’any 1996. Vaig escriure un diccionari on explicava què és la globalització Truly Global Business . Després de Cisco em van anar contractant altres companyies. Actualment soc la cap de globalització a NetApp, la primera empresa d’enginyeria en arxivament de dades, i a més soc la presidenta de l’Associació de Dones de Globalització més gran del món.
Què fa exactament un cap de globalització?
Totes les empreses (Iberia, Telefónica, Zara…) tenen un cap de globalització. Els caps de globalització als Estats Units el que fem és mirar a quins països hem de posar els productes, quan s’ha d’entrar el producte al país, amb quins preus, si s’han de mantenir, apujar o abaixar... En enginyeria, el meu camp, el que fem amb el producte és internacionalitzar-lo, l’adaptem per al país. Per exemple, amb un Iphone, els caps de globalització el que fan és mirar que la interfície estigui en francès, castellà, català… Has de fer uns processos d’enginyeria per fer els testings. I m’han donat el premi per haver definit què fa un cap de globalització. Molta gent pren la globalització com si fos simplement una traducció del producte, i jo el que he fet és portar-lo a l’àmbit de l’estratègia de com treballar amb els caps dels diferents països, la planificació, els pressupostos, si s’han de canviar els preus…
El tema cultural és important?
Moltíssim! La globalització ho inclou tot. Com una persona a Corea, al Japó o a Catalunya veurà el producte. Si fas servir un color que no va bé en aquell país o com diem l’hora o els detalls del dia de l’any, i també qüestió de duanes… És un art que no estava definit, i ho he fet. No existia com a professió, i ho he fet.
Va crear la professió, doncs?
Sí, per això em criden de les universitats i dono conferències a Stanford, Berkeley… Molts estudiants de màrqueting, d’enginyeria, no saben com fer-ho tot, un trencaclosques que inclogui culturització, estratègia… Les empreses no saben com poden tenir èxit en un altre país, i nosaltres és el que els indiquem.
Acaba de rebre el premi de l’associació Think Global Forum, que normalment s’atorguen a empreses. Per primer cop l’han donat a una persona, i és vostè.
Em van dir que em premiaven per la meva implicació en la professió i sobretot perquè faig molta divulgació entre els joves.
És la presidenta de Women in Localization. En els últims anys ha notat si hi ha més dones en càrrecs directius?
No, al contrari. En el món de les telecomunicacions, per exemple aquí, a Silicon Valley, els números són molt baixos. En empreses tecnològiques només del 16 al 21% són dones. Soc l’única dona en la reunió.
Hi ha més consciència, però?
Ho estem intentant molt. Per això vaig començar aquesta empresa sense ànim de lucre Women in Localization. De tres amigues hem passat a 4.000 dones. Soc molt catalanista i l’he volgut portar a Catalunya.
Des de San Francisco, com es fa bandera de Catalunya?
En fem molta! A San Francisco, a la badia, som gairebé 1.200 catalans. Ens reunim sovint i tenim molts grups de Whats i fem castanyades i tió.
Com va viure l’1 d’octubre?
Sense dormir. Estàvem enganxats a TV3. Tinc família a Girona, Platja d’Aro, s’Agaró, Sant Feliu de Guíxols, Olot… Era molt fort, el que vèiem, i estàvem molt preocupats.
Sempre ha tingut aquest sentiment? O li ha anat creixent?
Soc d’Olot. La gent m’ho pregunta, si és des que visc a fora, però no. Ja des de molt petita amb la família ho portem molt a dins; som d’Olot.
Els seus col·legues de Silicon Valley, com veuen el cas català?
Han passat molts mesos. I s’ha calmat el tema. Sí que apareixen articles al New York Times i entre el grup de catalans hi ha 300 whatsapps del tema, però a l’empresa on estic hi ha gent de la Xina, Corea, l’Iran… Silicon Valley és com l’ONU, i hi tinc companys de Síria, del Líban, que de petits els van bombardejar la casa. Ja n’intentem parlar, però a Silicon Valley es parla molt més de la Xina. Sí que creuen que Europa està canviant; hi ha molt d’arrel feixista a Alemanya, Espanya, Àustria… La democràcia com l’enteníem està canviant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT