Salut

salut

recerca

Un nou fàrmac dóna esperances per tractar l'Alzheimer

Ha frenat en assajos clínics el deteriorament cognitiu de pacients en fase inicial

Es provarà a dos centres catalans

Un nou fàrmac en fase experimental ha demostrat que podria beneficiar els pacients en les primeres etapes de l'Alzheimer, augmentant les esperances de trobar un tractament per a aquesta malaltia devastadora. Es tracta de l'aducanumab, que redueix els nivells de la proteïna amiloide tòxica al cervell de les persones quan encara no han desenvolupat la demència.

La troballa va tenir lloc en un assaig amb només 165 persones, perquè només es volia comprovar la seguretat del tractament. En veure, però, l'evidència en la millora dels pacients, els experts valoren la descoberta com una de les més prometedores dels últims anys, motiu pel qual la revista Nature la destaca avui en portada.

L'exploració dels cervells dels participants en l'assaig clínic va revelar que el tractament semblava retardar el deteriorament mental dels pacients que van respondre a la teràpia, consistent en injeccions mensuals de l'anticòs. L'efecte va ser la retirada de les proteïnes amiloides que s'acumulaven als cervells. Una teoria principal sobre la malaltia sosté que la constant acumulació d'aquests compostos en el cervell envellit mata les neurones sanes i provoca les alteracions cognitives que pateixen els pacients amb Alzheimer.

En l'assaig, la millora mental més destacada es va observar en els pacients que van tenir la dosi més alta del fàrmac, que van mostrar la major reducció en les proteïnes de placa amiloide en els escàners cerebrals de seguiment. Aquests pacients no van empitjorar en absolut després de sis mesos de tractament, de manera que es pot pensar que la seva condició es va estabilitzar en frenar-se el deteriorament cognitiu.

Davant la troballa, i ateses les bones perspectives de la descoberta, ja s'han iniciat dos assajos molt més grans, per als quals s'estan reclutant 2.700 pacients per confirmar els resultats. Dos centres catalans, l'hospital Clínic i el de Sant Pau, participaran en els experiments.

Els resultats de l'estudi, dirigit per l'empresa nord-americana de biotecnologia Biogen i una companyia suïssa anomenada Neuroinmune, han aixecat els ànims dels investigadors en aquest camp. “És la millor notícia dels 25 anys que fa que investigo sobre l'Alzheimer”, assegura el neuròleg del hospital Butler de Providence (EUA) Stephen Salloway, un dels autors de l'estudi.

LA XIFRA

165
pacients
van participar en les proves per validar la seguretat del fàrmac. Ara se n'estudiarà l'eficàcia en milers.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona