Salut

sanitat

investigació

Troben nous factors genètics que predisposen a l’ictus

Un estudi fet a escala mundial revela 22 nous factors genètics de risc

En la recerca s’han estudiat mostres d’ADN de 520.000 individus

Els resultats obren el camí a trobar nous fàrmacs preventius

El consorci de recerca internacional Megastroke ha identificat 22 nous factors genètics de risc per tenir un accident cerebrovascular després d’haver realitzat l’estudi de l’ADN de 520.000 individus de tot el món, el més gran d’aquesta mena realitzat fins ara. La xifra triplica la quantitat de regions genètiques de les quals es té constància que influeixen en el risc d’ictus. El treball ha estat liderat des de l’Estat pels doctors Caty Carrera i Israel Fernández, del grup de recerca en malalties neurovasculars del Vall d’Hebron Institut de Recerca, i pel doctor Jordi Jiménez Conde, del grup de recerca neurovascular de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques.

Els resultats, publicats en la versió en línia de la revista Nature Genetics, mostren influències genètiques compartides amb múltiples afeccions vasculars relacionades amb l’ictus, especialment la pressió arterial, però també la malaltia arterial coronària o el tromboembolisme venós, entre d’altres. “La part més important d’aquest projecte ha estat el descobriment de noves vies metabòliques que estan implicades en el risc de desenvolupar un ictus. Aquesta troballa obre un nou i important camp d’estudi amb l’objectiu de trobar noves dianes terapèutiques i nous fàrmacs per prevenir l’aparició d’aquesta patologia”, explica Israel Fernández.

L’estudi es va basar en mostres d’ADN de 520.000 individus europeus, nord-americans, sud-americans, asiàtics, africans i australians, dels quals 67.000 van tenir un accident cerebrovascular. Els participants provenien de 29 estudis.

Dels milions de variants genètiques analitzades, 32 regions genòmiques independents van mostrar una associació amb l’ictus. Dos terços d’aquestes són noves, és a dir, no es tenia constància de la seva relació amb la patologia.

Com que el grau en què les variants individuals modifiquen el risc d’ictus és molt petit, va ser necessària una gran quantitat de subjectes per descobrir-les. Per això, “el nostre grup va aprofitar el gran volum d’informació creat per nombrosos investigadors en els últims anys”, afirma Martin Dichgans, director de l’Institut d’Investigació d’Accidents Cerebrovasculars i Demència de l’hospital universitari de la Universitat Ludwig -Maximilians de Munic.

L’ictus és la segona causa més comuna de mort i discapacitat a tot el món, però els seus mecanismes moleculars segueixen sent poc coneguts, el que fa que el desenvolupament de nous tractaments sigui un desafiament. L’ictus pot originar-se per alteracions vasculars, incloses artèries grans i petites, coàguls formats en cavitats cardíaques i alteracions en el sistema venós. Els investigadors van trobar factors de risc genètics implicats en cadascun d’aquests mecanismes. També van trobar influències genètiques entre l’ictus causat per l’oclusió d’un vas (la causa més comuna d’ictus, l’ictus isquèmic) i l’ictus causat per la ruptura d’un vas sanguini (l’ictus hemorràgic, la causa més catastròfica d’ictus), quan sovint es creia que tenien mecanismes oposats.

“Aquestes troballes genètiques són un primer pas cap al desenvolupament de tractaments personalitzats i poden conduir al descobriment de noves dianes farmacològiques”, diu Jiménez.

LA XIFRA

400.000
morts per ictus
cerebral hi ha cada any a tot Europa, tot i les mesures de ràpida actuació.

Un nou dispositiu a Sant Pau

Un dispositiu òptic no invasiu i portàtil, que pot col·locar-se al costat del llit del pacient, ha estat utilitzat per primera vegada a la sala d’emergències de l’hospital de Sant Pau per monitoritzar en temps real el tractament de malalts amb ictus isquèmic agut i ajudar a determinar si el tractament triat aplicat ha estat efectiu o no. La tècnica és una millora important pels sistemes de diagnòstic perquè els sistemes actuals que mesuren el flux sanguini, com la ressonància magnètica o la tomografia computada, no permeten veure de manera contínua el que està succeint amb el pacient.

El desenvolupament i la integració del dispositiu ha estat impulsat per la Fundació La Caixa i la Fundació Cellex de Barcelona. L’ictus provoca més de 400.000 morts cada any a Europa.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La immersió, un dret

A l’Estat espanyol hi ha cinc models lingüístics d’escola als territoris amb dues llengües cooficials

Les dades sociolingüístiques indiquen que només la immersió en la llengua pròpia garanteix el bon coneixement dels dos idiomes

Al País Basc un 47% dels ciutadans són monolingües en castellà i al País Valencià només un 34,7% escriuen en català

barcelona
 

Catalunya ha tingut l’hivern més plujós en vuit anys

Barcelona
 
la videoteca

Un home gran té cura que el seu gos no es mulli

BARCELONA
 
Societat

Dues mirades a l’univers

Barcelona
 

Més de 1.250 consultes a l’oficina del consumidor del consell de l’Alt Empordà

FIGUERES
 
SOCIETat

Barcelona recorda els bombardejos de l’aviació feixista

 

Els nadons raonen molt abans de saber parlar

Barcelona
 

Els docents abaixen la guàrdia en l’ús del català a l’institut

barcelona
 

Tracten 24 nens de P3 per prevenir la sarna, als Maristes

girona