Salut

opinió

Nou Trueta: res és casual

“Fredo, ets el meu germà i t’estimo, però no et posicionis mai més contra la família.” Fragment d’Il Padrino.

Ha sortit a la llum l’informe sobre el nou Trueta. Alguns s’han afanyat a dir, de forma incorrecta, que l’informe avala Domeny com “el” lloc idoni per al nou Trueta. Afirmació incorrecta, ja que l’objectiu de l’informe no era definir si Domeny era “el” millor lloc, sinó que es limitava a avaluar si Domeny podia ser “un” lloc per acollir el Trueta. No va avaluar cap altre lloc.

Segons l’informe, Domeny podria absorbir tot un Parc Hospitalari, que, amb l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) i les facultats d’Infermeria i Medicina de la UdG, permetria atraure noves empreses a la zona. Obvien mencionar que s’ha de veure si la UdG i l’Idibgi s’hi podran instal·lar, perquè els terrenys són privats. I si Domeny es queda només amb l’hospital, la realitat ens demostra que no serà una atracció de res: ni una empresa biomèdica al voltant de l’actual Trueta després de seixanta anys.

L’informe no dona gaires raons de pes sobre la idoneïtat de Domeny. Però l’aprofiten per treure rellevància a la tasca tan important que fa el Trueta com a hospital de referència. S’informa del baix volum d’activitat sense tenir en compte el context de manca de quiròfans que pateix l’hospital, que el força a externalitzar l’activitat quirúrgica de baixa complexitat. Se’ns diu que no serà mai hospital terciari de referència, malgrat que és el segon hospital més gran de Catalunya en població de referència. I fins i tot ja ens avisen que el nou Trueta a Domeny podria ser més petit, uns 80 llits menys, reduint per tant el personal i l’activitat complexa, i augmentant l’externalització i les llistes d’espera. Un hospital més petit amb menys qualitat assistencial.

Com que res és casual en política, tot plegat genera el dubte de si es pretén convertir el Trueta en un gran hospital comarcal per recentralitzar les proves més complexes (i les inversions que les acompanyen) cap a Barcelona. Si és així, ja els asseguro que es trobaran els professionals de la institució en contra.

Molts de nosaltres fa molt temps que treballem perquè Girona tingui un paper rellevant en la biomedicina. Ara tenim davant nostre la possibilitat de fer la infraestructura més important de Girona per als propers 100 anys; un Parc Hospitalari de primer nivell que englobi hospitals, facultats i centres de recerca, com el que gaudeixen tots els hospitals grans de Catalunya.

Un Parc Hospitalari potent ens permetria ser competitius, atraure talent i augmentar la contractació de personal a tots els nivells. Ens permetria proveir una millor medicina als pacients de Girona, sense externalització a altres hospitals. Ens permetria disposar d’un centre de recerca capdavanter, que donés feina i estabilitat als nostres graduats universitaris. I ens permetria garantir una formació excel·lent per als nostres estudiants i professionals.

Aquest Parc només té sentit a Girona Sud, amb el Trueta de màxim nivell situat en terreny de Girona, al costat d’un Santa Caterina potent, d’Euses i de l’Idibgi, per aprofitar la seva sinergia. I la ubicació ens permetria créixer per absorbir noves facultats, centres de recerca, estabulari i nous edificis assistencials.

L’informe és feridor, menysté la que és la primera empresa de Girona, que gaudeix d’uns resultats espectaculars de satisfacció per part dels usuaris. Aquest informe faria reaccionar amb ràbia tots els polítics i representants de qualsevol població. A Girona no. Un cop mencionada Domeny, s’ha preferit ignorar la crítica tendenciosa que qüestiona l’hospital públic terciari, el pal de paller d’un projecte cabdal per garantir la qualitat de l’assistència pública cap als pacients gironins.

L’informe justifica un hospital més petit i aprofita per donar missatges per abaratir-nos el somni. Ens hi hem trobat abans els de la perifèria. Fa deu anys, rebíem crítiques i burles pel fet que se’ns hagués concedit la Facultat de Medicina a la UdG. Com a resposta, un equip d’uns 250 professors “inexperts i incapaços” la vàrem convertir en la millor de l’Estat.

Lliçons de fora, les justes.

És hora d’un debat honest i transparent. I recordi, res és casual en la política.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona