Salut

El sol, amb cura

Qualsevol persona pot tenir un melanoma, un càncer de pell molt agressiu que es pot prevenir si evitem les cremades del sol a la pell

El melanoma és el càncer de pell més agressiu i, tot i que és una malaltia poc freqüent, té una mortalitat elevada

Que hem de prendre el sol amb precaució és de sobres conegut, però les autoritats sanitàries hi insisteixen contínuament perquè més del 80% dels melanomes es podrien evitar si no ens cremem la pell. El melanoma metastàtic és el càncer de pell més agressiu i, tot i que és poc freqüent –a Catalunya es diagnostiquen cada any uns 860 casos–, té una mortalitat elevada, ja que al cap de tres anys de tractament només el 40% dels pacients són vius. S’ha avançat, tanmateix, en el tractament, ja que fa sis anys la taxa de supervivència al cap d’un any era de només el 10%.

Salut adverteix que qualsevol persona pot tenir la malaltia, encara que no tingui cap factor de risc, i les recomanacions són les habituals: protegir la pell i els ulls, amb roba i ulleres de sol; evitar les hores centrals del dia; aplicar un protector solar adequat al tipus de pell mitja hora abans d’exposar-se al sol i evitar prendre el sol si es pren qualsevol medicació fotosensible. Cal tenir en compte que el sol té també incidència els dies ennuvolats i que cal protegir-se durant tot l’any. És important, així mateix, l’autoexploració i visitar el dermatòleg per qualsevol canvi. Les exploracions han d’incloure tot el cos, sense oblidar el cuir cabellut, les aixelles, les natges i la planta dels peus. I hem d’estar amatents als canvis de mida, color o forma de les marques a la pell, sobretot quan presenten un tacte aspre, piquen o semblen una ferida que no cicatritza.

Eva Muñoz, investigadora del grup de càncer de mama i melanoma del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i responsable de la unitat de melanoma i tumors cutanis de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, alerta que el melanoma és el tumor de pell potencialment metastàtic i letal, amb 15 casos per cada 100.000 persones europees i l’1% dels tumors a escala mundial. “Té una incidència molt baixa que en els últims temps va creixent perquè la capa d’ozó ofereix menys protecció, tenim més cultura de sol, no només de platja, i els últims anys s’ha incrementat el consum de cabines de raigs UVA”, explica.

La coordinadora de prevenció de l’Institut Català d’Oncologia, Mercè Peris, assenyala que “el 80% dels casos es podrien evitar si evitéssim una exposició intensa al sol amb episodis de cremades solars”. Peris alerta d’aquelles zones a què habitualment no fem cas a l’hora de protegir-nos del sol, com ara el clatell i les orelles. “Una gorra de visera no serveix”, adverteix. Cal anar amb compte amb la roba si practiquem activitats exposades com el surf, ja que caldria protecció solar sota la samarreta.

La pell té memòria

Rosa M. Bravo

Tant Muñoz com Peris insisteixen en el fet que cal extremar la precaució amb els nens i adolescents, ja que “els efectes acumulatius al llarg de la vida exposen a un risc més alt de desenvolupar un melanoma en l’edat adulta”, segons Peris. Per aquest motiu és important una bona educació sanitària pel que fa a la prevenció del càncer de pell. “La pell té memòria, i un melanoma pot sorgir al cap de 50 anys”, explica Muñoz, que assenyala que el control hauria de ser més exhaustiu si hi ha antecedents familiars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia