Salut

Primer pas cap al nou Trueta

Els comuns, JxCat i ERC pacten incloure en el pressupost del 2020 una partida d’1,5 milions per engegar el projecte del nou hospital gironí

Salut es va comprometre a decidir abans d’acabar aquest mes si el centre anirà a Salt o a Domeny

És el primer cop que s’hi destinen diners des de l’època de Geli

Catalunya en Comú Podem, Junts per Catalunya i Esquerra Republicana de Catalunya han pactat la inclusió d’una partida en el pressupost de la Generalitat per al 2020 per tal que es pugui engegar el projecte del nou hospital Josep Trueta. La partida serà d’1,5 milions d’euros i, en concret, serà per a “treballs preparatoris i projecte del nou hospital Doctor Josep Trueta”. És el primer cop, des de l’època dels projectes de la consellera Geli, que es destinaran diners a elaborar un projecte d’una nova seu per a l’hospital de referència de la regió sanitària de Girona. Ara el pas necessari que s’espera perquè tota la maquinària comenci a girar en un procés que es preveu llarg és la decisió sobre on es farà l’hospital: si a Salt, al costat del Santa Caterina, o a Domeny. El Departament de Salut havia dit que ho diria l’any passat, però va ajornar-ho al primer trimestre del 2020. Així, abans d’acabar aquest mes s’hauria de saber. La proximitat de la decisió ha fet incrementar últimament la pressió dels partidaris d’una banda i altra, amb fort debat públic.

Crítica general

Quan es va anunciar a finals de gener el projecte de pressupost presentat pel govern, va sobtar que no hi hagués cap partida per iniciar el camí cap al nou Trueta, mentre que se’n continuaven incloent per millorar les instal·lacions actuals. El fet que no hi hagués cap partida va ser criticat per membres de quasi totes les formacions, incloent-hi l’alcaldessa de Girona i diputada de JxCat (un dels socis de govern), Marta Madrenas, que ahir va celebrar la nova partida i va reivindicar la feina feta per ella i Lluís Guinó per aconseguir-la. Madrenas ho veu “imprescindible per tirar endavant al més aviat possible un equipament de salut que és prioritari per a Girona i per a les seves comarques”. Al seu dia també Guanyem i els grups parlamentaris del PSC i Cs van criticar que no s’haguessin previst diners per al nou Trueta, mentre que els comuns van fer ja un pas més anunciant que presentarien una esmena perquè es resolgués. Aquesta esmena és la que s’ha pactat amb els dos grups del govern i que s’aprovarà dimecres que ve a la comissió de Salut, on es votaran les esmenes presentades als comptes.

Cal recordar que la inclusió d’una partida per engegar el projecte, en concret fixant que fos “als terrenys de Domeny”, va ser un dels punts de la moció presentada pels comuns que es va aprovar a principis de desembre a la comissió de Salut amb els vots a favor també de JxCat, la CUP i el PP, l’abstenció de Cs i el PSC, i el vot en contra d’ERC.

CCOO entrega 11.210 signatures a la Generalitat a favor de Domeny

Imma Bosch

El sindicat CCOO a Girona va entregar ahir a la Generalitat un total d’11.210 signatures a favor de la construcció del nou Trueta a Domeny, a Girona. De fet, el sindicat va reconèixer que els és igual en quina zona de la ciutat s’instal·li mentre sigui a Girona.

Des de fa aproximadament un any, la secretària general de la secció sindical de CCOO a l’hospital Josep Trueta, Dolors Sidera, i la presidenta de la junta de personal del centre mèdic d’aquest mateix sindicat, M. Àngels Rodríguez, han recollit signatures per demanar que el nou equipament es faci a la ciutat. Del total de signatures, “més de 1.100 s’han recollit entre els professionals del Trueta”, dels 1.600 que hi ha en plantilla, i la resta són d’usuaris. Ahir a la tarda Sidera i Rodríguez, juntament amb el secretari general de CCOO de Girona, Bartomeu Compte, i el secretari de política territorial, acció social i migracions del sindicat, Toni Mora, van lliurar els documents al gerent de la regió sanitària de Girona, Miquel Carreras.

Compte va reafirmar que l’edifici on es troba el Trueta “no té més recorregut”, i va alertar que s’ha de sensibilitzar la societat gironina perquè es pronunciï a favor de construir-lo als terrenys de Domeny. Va assenyalar també que situar-lo prop del parc hospitalari Martí i Julià de Salt “implicarà una unificació i comportarà la pèrdua de llocs de treball o de serveis”. “No volem un Trueta que tingui menys llits, rajols ni llocs de treball”, va dir Compte, que va demanar que es garantís “la sostenibilitat de creixement” perquè continuï com el centre hospitalari de referència a tota la demarcació.

En aquest sentit es va pronunciar Rodríguez, que va comentar que a la regió sanitària de Girona hi ha 800.000 habitants i que “és suficient per mantenir una porta d’urgència d’un hospital al sud de la ciutat i una altra al nord”. “I per equitat territorial i accessibilitat de l’usuari no pot desaparèixer l’hospital a la ciutat”, va comentar Rodríguez, que manté que, a més, podria contribuir a agreujar el col·lapse viari a l’accés sud de l’autopista.

El sindicat ha assegurat que si la consellera no es decideix per Girona “continuaran la recollida de signatures” i ho faran per la ciutat.

L’oposició impedeix a Girona que es prohibeixi construir a Domeny

El govern de JxCat a Girona pretenia suspendre durant un any l’atorgament de llicències d’obres als dos terrenys privats de Domeny on proposa que es construeixi el nou Trueta per tal d’estudiar canvis en el planejament. L’executiu de Marta Madrenas preveia portar la suspensió al ple que es farà dilluns que ve, però s’ha trobat amb l’oposició en bloc dels tres principals partits de l’oposició, cosa que impossibilita numèricament que aquesta mesura pugui tirar endavant.

El tinent d’alcalde d’Urbanisme, Lluís Martí, explica que la intenció “és que Girona continuï sent una opció per emplaçar el nou hospital”. Es mostra “sorprès” per la posició de l’oposició, ja que considera que és “una actuació de responsabilitat i prudència mentre no es decideixi la ubicació”, que “no perjudica gens l’Ajuntament i que si no es fa sí que podria suposar responsabilitats”. En aquest sentit, assenyala que “si un privat demanés llicència, se li hauria de donar si compleix i si després la decisió de Salut fos Domeny se l’hauria d’indemnitzar”. A més, remarca que si la decisió fos Salt, s’aixecaria la suspensió. La mesura afectaria una parcel·la de 13.331,80 metres quadrats i una altra de 12.987,14 i seria per un any “amb la finalitat d’estudiar la reforma de l’instrument de planejament pertinent (modificació del pla general) per regular les condicions urbanístiques d’implantació del nou centre hospitalari Josep Trueta”.

Guanyem, el PSC i ERC van emetre ahir un comunicat conjunt per subratllar l’oposició de tots tres a una mesura que consideren que “no té sentit” tenint en compte la proximitat de la decisió sobre la ubicació del nou Trueta. Van deixar clar que si finalment es manté en l’ordre del dia del ple de dilluns la “tombaran”. Els tres partits avisen que aquesta operació “podria hipotecar la política en habitatge de Girona, bloquejant durant un any la possibilitat de construir pisos en un dels pocs espais que té la ciutat per créixer”.

JxCat governa amb només nou regidors dels 27 del ple. Tant Guanyem com el PSC en tenen sis, ERC en va obtenir quatre i Ciutadans, dos. Cs ahir no es va pronunciar però no té prou pes per fer canviar la balança.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.