Salut

Aragonès ofereix a l’oposició convertir els pressupostos en “pla de xoc”

Fa un cop més una crida a la “responsabilitat” de tots els grups per aprovar els comptes del 2020

La utilitat dels pressupostos de 2020 per fer front al coronavirus divideix els grups parlamentaris

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet aquest dilluns una crida a la “responsabilitat” a tots els grups del Parlament, als quals ha ofert “convertir” els pressupostos de la Generalitat per al 2020 en un “pla de xoc a escala econòmica i social”.

En una compareixença telemàtica davant la comissió d’Economia i Hisenda de Parlament, Aragonès ha instat Ciutadans a retirar la seva petició de dictamen al Consell de Garanties Estatutàries per no “alentir” més l’aprovació dels comptes, que un cop vegin la llum verda de la cambra catalana hauran de ser “adaptades” a la crisi provocada per la pandèmia de coronavirus.

En aquest sentit, s’ha mostrat “disposat a arribar a un acord” amb tots els grups parlamentaris sobre les “línies mestres” per “convertir aquests pressupostos en un pla de xoc a escala econòmica i social”, perquè “és el moment de remar junts”.

La utilitat del projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2020 –ara mateix paralitzat a l’espera d’un dictamen del Consell de Garanties Estatutàries– per fer front al coronavirus i a les conseqüències econòmiques de la pandèmia ha centrat bona part del debat. Alguns grups, tot i donar-hi suport, han apuntat que caldrà modificar-los.

El diputat de Cs José María Cano ha insistit que la Generalitat necessita uns pressupostos diferents als presentats pel Govern per poder crear un fons d’ajuda especial als autònoms i a les petites i mitjanes empreses. “No és comprensible que mantingui uns pressupostos que no es plantegen en cap moment una reforma de l’administració que permetria aconseguir recursos, que creïn nous impostos i apugin en un moment com el que estem vivint l’impost de successions”, ha criticat. Cano ha acusat Aragonès de “no fer cap proposta diferent” i li ha retret que les ajudes activades pel Govern “no arriben a ajudar l’1% dels autònoms catalans”. Alhora, ha reivindicat “la unió de tots els espanyols” per superar la crisi i ha lamentat que la Generalitat faci “manifestacions encaminades a eludir responsabilitats”, ha dit.

El PSC-Units ha retret al Govern que no hagi fet modificacions pressupostàries, a les quals els socialistes s’obririen a donar suport, i han reclamat a l’executiu que ho estudiï. La diputada Alícia Romero ha dit que ara no està permès “el desgovern, la descoordinació i la falta de cooperació” i ha advertit que cal “treballar conjuntament en la mateixa direcció”, un fet que no han vist per part de l’executiu de Quim Torra. Entre les mesures que proposa el seu grup, demana també més polítiques per als autònoms, un fons per ajudar les empreses a pagar lloguers o establiments comercials o reduir els horaris comercials.

Des de CatECP, David Cid ha donat suport a l’aprovació dels pressupostos de 2020 però ha indicat que és “condició necessària” que es modifiquin per “entomar un pla de reconstrucció” que inclogui un “rescat laboral” i més ajudes de les anunciades, que creu que “queden curtes”. Cid ha qüestionat que el Govern hagi fet una crida a eliminar impostos perquè “no és compatible amb demanar més despesa” i ha lamentat que l’executiu català “ha creuat diverses línies vermelles” en criticar la gestió del govern espanyol, per la qual cosa l’ha instat a “fugir de la confrontació”. “De tant parlar de confinament s’ha oblidat de la situació de les residències”, ha afegit el representant dels comuns.

Per la seva banda, la diputada de la CUP Maria Sirvent ha estès la mà al Govern per fer modificacions pressupostàries i adaptar els comptes a la situació actual, si “aposten pels serveis públics, per la sanitat i l’educació”. També ha assenyalat que aquest ha de ser el moment per a redistribuir la riquesa i que “qui té més, pagui més” per a “cobrir les necessitats”, a més de posar diners a les polítiques d’ocupació i impulsar una banca pública.

El diputat del PPC Santi Rodríguez ha reclamat una “treva fiscal” a Aragonès i que renunciï a gravar “encara més” l’impost de successions i el d’estades turístiques. També l’ha emplaçat a “renunciar a les despeses separatistes” com creu que són les delegacions de la Generalitat a l’exterior. El diputat popular ha replicat la demanda del vicepresident perquè s’aprovin els comptes públics i ha assenyalat que estan basats “en un escenari de recuperació que ha desaparegut per complet”.

El diputat d’ERC Lluís Salvadó ha insistit que cal tirar endavant els pressupostos del 2020 perquè no se’n poden fer uns de nous i “dir que no als comptes d’ara és dir que recuperem els del 2017 i renunciar a eines potents”. El diputat també ha criticat que el govern espanyol ha fet “més nosa que servei” en la gestió de la covid-19. Ha lamentat que “sovint ha anat a remolc dels esdeveniments” i ha retret que “no ha sabut aprofitar les dues setmanes” que té d’avantatge respecte a Itàlia en l’evolució de la pandèmia per fer polítiques. “Ha fet tard en el confinament total, en la suspensió del cobrament d’autònoms i la Seguretat Social i s’han centralitzat serveis de contractació”, ha carregat.

Per part de JxCat, Jordi Munell ha reclamat a la resta de grups que permetin aprovar el pressupost de 2020 malgrat que “segurament no és l’òptim”, però és “la millor manera de poder-lo modificar actualitzat al que necessita avui el país”, ha afirmat. El diputat ha retret a l’Estat haver anat “unes setmanes tard a l’hora de prendre decisions” com el confinament total” i que hagi cobrat tributs amb el canvi de març a a abril i ha replicat al PPC que tancar les delegacions de la Generalitat “seria una mala inversió” en aquest moment per la tasca de “promoció de les empreses o de captació d’inversions” que fan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sequera

El govern recorre a les dessalinitzadores flotants i descarta portar aigua amb vaixell

barcelona

Desallotgen els habitants d’una barraca a l’avinguda Massana

RUBÍ

Comiat multitudinari a Terricabras

girona
patrimoni

Denuncien penalment una persona per espoli arqueològic a Gandesa

GANDESA
societat

Les conductes suïcides no mortals es van enfilar un 50% després del confinament

barcelona

Nou repel·lent per allunyar cabirols i senglars de les vinyes de l’Empordà

agullana

L’Ajuntament amplia la recollida de brossa porta a porta a l’illa central

Gavà
societat

Mollerussa recupera el servei d’Internet i telefonia mòbil

MOLLERUSSA

Nous mentors pels pacients amb una malaltia renal crònica

girona