Salut

Sanitat rebutja que la Comunitat de Madrid passi dilluns a la fase I

El Consell Interterritorial es reuneix per analitzar quines zones han de passar a la fase I

Està previst que en aquesta trobada el ministeri comuniqui als governs autonòmics la seva decisió

El ministeri espanyol de Sanitat ha rebutjat aquest divendres que la Comunitat de Madrid passi el proper dilluns, 11 de maig, a la fase I de la desescalada, segons fonts del govern autonòmic citades per l’ACN.

El govern d’Isabel Díaz Ayuso apostava perquè Madrid avancés en la desescalada malgrat que és una de les províncies més afectades per la pandèmia. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, que és qui té l’última paraula, ja ha comunicat a l’executiu autonòmic que manté el territori en la fase 0.

Segons el govern espanyol, l’equip de professionals de la direcció general de Salut Pública valora els informes tècnics elaborats per les autonomies en base a criteris sanitaris i científics, i no econòmics o “partidistes”. A l’hora de validar el canvi de fase, Sanitat té en compte En concret, es tenen en compte sobretot la capacitat sanitària necessària per fer front a un nou eventual rebrot de la pandèmia, tant pel que fa a la disponibilitat de llits de cures intensives (UCI) com en places hospitalàries per a pacients de Covid-19 en general.

En aquest sentit, fonts de la Comunitat expliquen que l’executiu de l’Estat “avala la capacitat assistencial” de la regió però “s’inclina per esperar a que el sistema de detecció primària estigui més refermat per al canvi de fase”.


Consell Territorial
La decisió s’ha filtrat mentre l’executiu espanyol i els responsables autonòmics de Sanitat encara es trobaven reunits aquesta tarda al Consell Interterritorial de Sanitat per analitzar quines zones han de passar o no la següent fase del pla de desconfinament. Està previst que el ministeri de Sanitat, que té la última paraula a l’hora de validar les propostes dels governs autonòmics, comuniqui en aquesta reunió la seva decisió. El titular espanyol de Sanitat, Salvador Illa, ha presidit la trobada, a la qual també han assistit la vicepresidenta quarta del govern i ministre per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera.


El pes de les dades
A la roda de premsa posterior a la reunió, Illa ha assegurat que en la decisió han pesat “les dades” i  els criteris “tècnics”.  En la mateixa línia, Simón ha explicat que un cop analitzada la documentació s’ha descartat el pas a la fase I dels territoris on el dubte era “més que raonable”.

Illa ha explicat que no sap si Madrid estarà en condicions d’avançar de fase la propera setmana si el govern autonòmic fa la petició. “Si és així ho estudiarem segons els criteris que hem dit i actuant amb la màxima prudència”, ha dit. En aquest sentit, ha assegurat que han mantingut dues reunions amb Madrid. “Els hem explicat que pensàvem que era prudent esperar i desenvolupar un sistema de detecció precoç en el que estan treballant”, ha dit. El ministre no ha volgut entrar en “valoracions polítiques” i ha assegurat que tindrà  “la màxima col·laboració i lleialtat, que és molt important en aquesta etapa complexa”.

Segons han informat fonts del ministeri de Sanitat, abans del Consell s’ha celebrat una reunió bilateral amb el conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Enrique Ruíz Escudero, per analitzar la documentació enviada pel govern madrileny per justificar la seva petició de fer passar tot el territori a la fase I ja a partir de dilluns.

La decisió de la Comunitat de Madrid de proposar passar a la fase 1, que ara ha tombat l’executiu espanyol, ha estat envoltada de polèmica. Madrid és el territori que té, en xifres absolutes, el total de positius i morts per coronavirus més alt de tot l’Estat des que va començar la crisi.
Fins i tot la mateixa Díaz Ayuso va expressar dubtes abans d’anunciar la proposta, que va provocar la dimissió de la directora general de Salut Pública de Madrid, Yolanda Fuentes, pel seu desacord amb la decisió. Madrid va enviar el document amb la proposta sense signar.

Ayuso ha admès aquest matí que la decisió d’avançar en la desescalada es guia per criteris econòmics però també ha defensat que la regió està preparada. “Per evitar qualsevol repunt ens hauríem de quedar permanentment a casa. Hem d’aprendre a conviure amb el virus”, ha defensat en una entrevista a Telecinco. Segons ella, mantenir un “moviment zero” és la “ruïna”.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES