Salut

Girona i Catalunya Central, a la fase 2 i Barcelona, desconfinada

Dilluns es podran fer desplaçaments interns a la regió metropolitana, que quedarà unificada en fase 1

Salut hi declara mig miler de positius nous

Vergés opta per ser prudent amb Lleida

La capital catalana deixarà de ser l’única ciutat confinada de l’Estat dilluns vinent. Sanitat va beneir ahir la unificació de la regió sanitària de Barcelona amb les metropolitanes nord i sud, de manera que s’habilitaran els desplaçaments interns en aquest territori. S’alleugeriran les mesures de confinament per als barcelonins, però també per als ciutadans de les regions sanitàries de Girona, Catalunya Central i de l’àrea de l’Alt Penedès i el Garraf, que accediran a la fase 2 de desconfinament. En canvi, Lleida continuarà en la 1 una setmana més.

La iniciativa de ser prudents amb els nous focus detectats a Lleida va partir de la mateixa Generalitat, que no va arribar a demanar l’avançament de fase a l’Estat. Ahir es van notificar 43 nous positius i una defunció en aquesta regió sanitària. Els especialistes consideren que la situació està força controlada i són optimistes pel que fa al futur, però els indicadors epidemiològics no feien recomanable relaxar les mesures de desconfinament, especialment tenint en compte que un dels focus, una festa d’aniversari amb vint persones, va ser arran d’una infracció de la normativa vigent. Amb tot, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, es va mostra tranquil per la situació i confia que no caldrà retrocedir de fase. “Això no és un esprint, sinó una cursa de fons, i l’important és arribar al final sense fer passos en fals que ens facin recular a tots”, va dir.

Barcelona i el seu entorn metropolità tampoc no millorarà de fase, però guanyarà mobilitat interna gràcies a la reunificació. Amb tot, Salut recomana precaució i distanciament físic interpersonal, perquè ahir mateix va declarar 198 positius nous a l’àrea metropolitana sud, 172 a Barcelona i 89 a la metropolitana nord.

De tota manera, la confusió de les darreres jornades en relació amb la declaració de les xifres també es va mantenir ahir. D’aquí que el cap d’epidemiologia de l’hospital Clínic, Antoni Trilla, demanés “un criteri clar” i menys canvis per evitar “una tortura”.

Formentera, a la fase 3

Pel que fa a la resta dels Països Catalans, l’Estat ha acceptat que Castelló, València i Alacant passin a la fase 2, una decisió esperada, després que la setmana passada la Generalitat optés per la prudència i no demanés avançar en la desescalada. En canvi, la petició del govern balear ha estat acceptada només parcialment. Formentera sí que accedirà a la fase 3, però la resta d’illes hauran de continuar en la 2, de manera que no es podrà reprendre la mobilitat interinsular. L’executiu de Sánchez també es va oposar a les mesures de flexibilització de la fase 1 que proposava Madrid. Amb tot, el 70% de la població de l’Estat ja serà en fase 2 dilluns vinent.

LA XIFRA

499
positius nous
es van declarar ahir a les regions sanitàries de Barcelona i la seva àrea metropolitana.

Els hotels per als sanitaris, ocupats al 70%, tanquen

La trentena d’hotels que Salut va habilitar per al descans segur dels professionals sanitaris tancaran aquest diumenge. S’hi han fet unes 50.000 pernoctacions, unes 800 al dia, i han estat ocupats al 70%.

Els panells del metro mostren els dos pròxims trens

Les pantalles de les estacions de metro de les línies convencionals, de la L1 a la L5, han començat aquesta setmana a mostrar el temps previst que falta perquè arribin els dos pròxims trens.

Joan Guix plega com a secretari de Salut Pública

El Departament de Salut va anunciar ahir que el secretari de Salut Pública, Joan Guix, deixa el seu càrrec per motius de salut. La renúncia es farà efectiva dimarts vinent, quan s’aprovi l’acord de govern en el Consell Executiu. Guix (Barcelona, 1950) ha liderat la gestió de la crisi sanitària i ha pres ara aquesta decisió coincidint amb l’evolució a la baixa de l’epidèmia. La consellera de Salut, Alba Vergés, va agrair públicament la tasca de Guix des que va accedir al càrrec, el 2015.

El web del Ministeri de Sanitat encara no reconeix Illa

Salvador Illa és ministre de Sanitat des del 13 de gener, però amb l’esclat de la crisi de la Covid-19 el web del seu ministeri encara no l’ha reconegut oficialment. Hi figura María Luisa Carcedo com a titular.

El tràfic de mercaderies cau un 11,7% al port

El port de Barcelona ha mogut 19,6 milions de tones durant els quatre primers mesos de l’aquest any, una xifra que suposa una caiguda de l’11,7% respecte al mateix període del 2019.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona