Salut

Catalunya treballa ja davant de possible segona onada de pandèmia al setembre

El departament de Salut assegura que el sistema està preparat per aquesta previsió

La previsió s’avança per males pràctiques en la desescalada i l’arribada del turisme

El departament de Salut de la Generalitat treballa per a la contenció d’una eventual segona onada de la pandèmia del coronavirus a Catalunya al setembre d’“una certa intensitat”.

La Generalitat treballava fins ara a l’escenari d’una segona onada de la Covid a la tardor, d’acord amb un estudi realitzat pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

No obstant això, en una entrevista a TV3, el director general de Professionals de la Salut de la Generalitat, Marc Ramentol, ha afirmat aquest dissabte que “aquesta setmana” el seu departament ha començat a situar aquest rebrot “ja al setembre”.

La nova onada se situaria a finals d’estiu i començaments de tardor com a conseqüència de males pràctiques en la desescalada i l’arribada del turisme, segons Ramentol.

L’expert ha explicat que, per fer front a aquesta situació, el departament de Salut ha doblat en tres setmanes el material sanitari emmagatzemat per fer front a la Covid i que el sistema sanitari “està preparat” per afrontar un rebrot en qualsevol moment.

Ramentol ha indicat que el sistema sanitari ara “no és el mateix que va entrar en l’epidèmia” de la Covid, ni en capacitat diagnòstica ni en quantitat de material emmagatzemat.

En aquest sentit, ha relatat que a hores d’ara hi ha vestits de protecció individual (EPI) per a quatre mesos “a un ritme de consum semblant al que havia durant el primer pic epidèmic”.

Ramentol ha avançat també que en la segona onada de la pandèmia es podrà treballar millor en la detecció de brots i en la gestió dels confinaments parcials, ja que actualment es té “capacitat suficient per a perimetrar amb més exactitud els punts on hi ha un brot”.

Ha recordat, en aquest sentit, que a Catalunya es mantenen 3 brots, dos a la zona de Lleida, on afecta una residència d’avis i a grups de treballadors temporals de camp, i un altre a la Vall d’Aran, en aquest cas a arran d’una barbacoa.

En cas de nous brots, ha indicat Ramentol, el govern català ha de decretar “confinaments quirúrgics”, limitats a l’entorn més proper al focus.

Tot i els nous brots, el departament de Salut no té previst fer retrocedir a la regió sanitària de Lleida a la fase 2 de la desescalada.

En el conjunt d’Espanya, des del final de l’estat d’alarma dissabte passat, s’han localitzat més de quaranta brots, dels quals una dotzena afecten hospitals, residències, treballadors d’indústries càrnies i de la fruita, i dos centres d’acollida d’immigrants.

Ramentol ha indicat també que, d’acord amb les dades que disposa Salut, cap dels brots registrats fins ara a Catalunya ha estat “importat” per persones de tercers països i que encara és aviat, donat el temps d’incubació de virus, per saber si les revetlles de la nit de Sant Joan derivaran en nous brots.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

16,8 milions per al ressegellat de l’abocador de Can Planas de Cerdanyola

cerdanyola

Troben un duc electrocutat en una línia elèctrica entre Palamós i Calonge

palamós / calonge

Estudiants d’FP ideen la campanya publicitària de les festes dels barris

L'Hospitalet de Llobregat
Societat

La seu definitiva de la Barnahus de l’Alt Pirineu i Aran es farà a la Seu d’Urgell

Seu d’Urgell
Medi Ambient

Prova pilot al Port Olímpic per fomentar la biodiversitat del fons marí

Barcelona
societat

El govern atorga 650.000 euros a La Bressola per promoure el català a la Catalunya del Nord

barcelona
laboral

Denuncien Llansà SA a Inspecció de Treball per vulnerar el dret a la vaga

llançà
URBANISME

Adif comença les obres del pas sota la via del tren a Santa Susanna que també beneficiarà Pineda

SANTA SUSANNA

Cafès Cornellà i Zoetis guanyen els IV premis Josep Pallach

palafrugell