Salut

Canvis pel rastreig insuficient

Nou coordinador de la resposta a la Covid-19 i més personal de vigilància sobre el terreny, però encara calen desenes de metges i infermeres

Alcaldes de pes sospiten que Salut no podrà controlar la situació

Més experts reclamen confinar la població per posar-hi fre

Tot i que la Generalitat defensa que hi ha treballat amb molta anticipació i eficàcia, l’epidèmia continua avançant sense control al Segrià. Cada cop hi ha més veus que s’alcen reclamant més mitjans i contundència per evitar un col·lapse major. El Departament de Salut ha començat a reforçar el dispositiu de control epidemiològic a la zona i preveu fer el mateix amb la plantilla de professionals sanitaris que hauran d’entomar l’augment del volum de casos els pròxims dies. De moment, però, es resisteix a anar més enllà i decretar més mesures de control o confinament a la població, malgrat que augmenta el nombre de peticions de polítics i científics en aquest sentit.

Amb 33 nous positius notificats en les últimes 24 hores, ja són més de mig miler els casos acumulats en l’última setmana a la comarca. Els cinc centres sanitaris de la zona tenen 69 persones hospitalitzades, nou de les quals estan en estat greu a l’UCI. També creix la xifra de brots identificats. Ja en són 15 al Segrià, però també se segueix molt de prop l’augment de la incidència a les Garrigues o la Noguera.

La gerent de la regió sanitària de Lleida, Divina Farreny, reconeix que tenen dificultats per controlar la situació. Un dels punts que resulta més complicat és garantir l’aïllament de les persones sospitoses de ser positives o de les que ho són segur però no tenen símptomes, moltes de les quals són temporers.

Part d’aquestes dificultats tenen a veure amb el fet que l’equip de control epidemiològic que havia de vigilar la situació a la zona l’integren únicament nou persones, quatre de les quals serien especialistes en la matèria d’un cert recorregut. Així doncs, Farreny va anunciar ahir, tres setmanes després que comencés a pujar l’índex de casos, que s’està ampliant aquest dispositiu amb més personal. De moment s’hi han sumat metges residents, estudiants i personal de suport, com ara administratius i informàtics. La intenció és que n’acabin sent 25 pròximament.

A banda de la impossibilitat de contenir la mobilitat dels infectats –pel seu perfil social, però també per la falta de personal sobre el terreny per fer-ho–, també s’estaria evidenciant que el procediment per rastrejar com s’escampa el virus tampoc no és perfecte: des de l’atenció primària hi ha dificultats per identificar els contactes propers dels portadors del virus, de manera que no els poden transferir a l’equip encarregat d’alertar-los i vigilar-los telefònicament i el personal contractat per a aquest fi sovint s’està de braços plegats, segons expliquen des de la filial de Ferrovial que es va endur un polèmic i milionari contracte per a aquest fi.

Per aquest motiu, diversos alcaldes de la zona afectada expressen la necessitat de disposar de recursos econòmics i de personal per treballar a peu del carrer en aquesta situació, tot garantint un control més estricte sobre els afectats amb espais per situar-los i vigilar-los. El batlle de Lleida, Miquel Pueyo, va més enllà i reclamar “algun mecanisme jurídic” per garantir que, si un contagiat o sospitós no compleix el confinament, se’l pugui retenir policialment. De moment, ahir es va iniciar a Aitona i Alcarràs un programa de col·laboració entre municipis, mediadors socials, Salut Pública i Atenció Primària per treballar en aquesta situació de manera integral.

Calen intensivistes

L’hospital Arnau de Vilanova va fer una crida ahir per reclutar metges especialistes per combatre l’elevat volum de casos que espera els pròxims dies. Necessita especialistes en crítics i semicrítics i pneumòlegs. En total, calcula que requerirà una vintena de metges i mig centenar d’infermeres. L’hospital, que ja té dues plantes dedicades a la Covid-19 ocupades al 75%, ja ha rebut 250 ofertes, però no del perfil adequat per al que ha d’arribar. I sense personal no podrà obrir una tercera planta dedicada a la malaltia.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també va expressar ahir dubtes sobre la gestió del rastreig de casos feta per Salut i va demanar explicacions de com funciona aquest dispositiu a la capital, perquè no té clar que funcioni a ple rendiment i tem que la situació es descontroli.

Nova unitat de control

Justament per coordinar la resposta a la malaltia, la consellera de Salut va presentar ahir una nova unitat de control de la Covid-19 a Catalunya, que estarà dirigida pel metge especialista en medicina preventiva i salut pública de l’Institut Català de la Salut, Jacobo Mendioroz. “No farem res que no s’hagi fet abans, sinó que tractarem de simplificar els processos, millorar la coordinació i treballar de manera més transversal”, va indicar.

L’evolució dels casos en els pròxims dies determinarà si Salut adopta mesures més restrictives per controlar la situació al Segrià, un dels punts més calents en un àmbit epidemiològic a l’Estat. Diverses autoritats, amb Quim Torra al capdavant, van negar aquesta possibilitat perquè no hi ha “cap expert que ho recomani”. Poc després, dues veus autoritzades i assessors de la Generalitat –el consagrat Antoni Trilla i el nouvingut Oriol Mitjà– van plantejar la necessitat de valorar seriosament aquesta possibilitat. Així doncs, pot haver-hi canvis.

LES FRASES

No farem res que no s’hagi fet abans, sinó que simplificarem els processos i millorarem la coordinació
Jacobo Mendioroz
Director de la nova unitat de control de la Covid-19

LA XIFRA

L’ús de la mascareta ja és obligatori. Estem preocupats pels brots i no descartem cap mesura
Salvador Illa
ministre de salut
Caldria un mecanisme jurídic per poder retenir les persones en confinament
Miquel Pueyo
alcalde de lleida
Ara mateix la possibilitat de decretar un confinament domiciliari no està sobre la taula
Ramon Farré
delegat de la generalitat a lleida
Demanem detalls a Vergés perquè no tenim la garantia que el rastreig funcioni a ple rendiment
Ada colau
alcaldessa de barcelona
15
brots
hi ha actius a la comarca del Segrià, onze dels quals han aparegut en empreses hortofructícoles.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona