Salut

L’ICS veu “inassumibles” les demandes de Metges de Catalunya fruit d’un “anàlisi injust i mancat de respecte”

L’Institut Català de la Salut troba “del tot inapropiat” promoure una negociació sindical en plena pandèmia

L’Institut Català de la Salut (ICS) considera “inassumibles” les demandes del sindicat Metges de Catalunya, que ha convocat vaga entre el 13 i el 16 d’octubre a l’atenció primària. En un comunicat, l’ICS diu que el raonament del sindicat és fruit d’un “anàlisi injust, mancat de respecte i interessat”, i afirma que és “del tot inapropiat” promoure una negociació sindical “en aquest moment d’extraordinari esforç i tensió financera”, en plena emergència sanitària. “Confondre la primària amb els metges i metgesses és molt significatiu dels veritables objectius del sindicat i és un plantejament que no compartim”, afirma l’Institut Català de la Salut.

“Confondre aquest sobreesforç per la pandèmia -compartit amb el conjunt d’àmbits assistencials i pel conjunt de la societat- amb una reivindicació sindical amb convocatòria de vaga inclosa, és una decisió que ni comprenem ni compartim ni jutgem oportuna des de cap punt de vista”, ha insistit l’Institut Català de la Salut. “I afirmar com fa el sindicat que no es compleixen alguns mínims serrells de l’acord de sortida de vaga –al novembre del 2018- quan ni tan sols s’han complert els dos anys estipulats per la seva implantació, és, com a mínim, desafortunat”, ha puntualitzat l’ICS, que ha assegurat que s’ha satisfet el gruix de l’acord i ha detallat el seguit de millores laborals i econòmiques en l’àmbit de l’atenció primària.

L’ICS defensa que la plantilla s’ha anat incrementant progressivament i assenyala que –entre agost del 2019 i agost del 2020- el personal d’atenció primària equivalent a jornada completa ha crescut un 4,58%, la majoria sanitaris. En paral·lel, l’ens públic reivindica el pla de reforç de l’atenció primària anunciat pel CatSalut, dotat amb més de 300 milions fins al 2022. I la contractació de fins a 3.800 professionals, un 17% més, 1.400 dels quals per abordar la Covid-19 i 2.400 d’altres especialitats per cobrir l’augment de demanda. Finalment, i parlant de salaris, l’ICS ha reiterat que s’està “esforçant” per millorar les retribucions i ha posat d’exemple que el salari mitjà dels metges era de 54.062 euros anuals el 2014, mentre que el 2019 havia pujat a 68.905 euros.

“’Salvar l’atenció primària’ passa per continuar aportant recursos, però amb la visió del conjunt dels serveis de primària, de tots els professionals, orientat a una millor resposta sanitària”, ha apuntat l’ICS, que diu no poder fer-se càrrec de les demandes de Metges de Catalunya. “Es tracta de demandes inassumibles i que, en tot cas, s’han d’abordar a la Mesa Sectorial amb el conjunt de representants sindicals de la institució”, ha conclòs l’Institut Català de la Salut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES