Salut

Sàmper defensa que el toc de queda decaigui si la Covid-19 continua a la baixa

El conseller d’Interior apunta que a mitja setmana decidiran quines mesures cal adoptar un cop caduqui l’estat d’alarma

Es mostra partidari de la proposta del govern basc d’una delegació de competències a les autonomies per aplicar decrets d’alarma “a la carta”

El conseller Miquel Sàmper ha assegurat que la voluntat del govern és que el toc de queda nocturn decaigui “totalment” amb la derogació de l’estat d’alarma si la situació epidemiològica per la Covid-19 segueix a la baixa. No obstant això, l’executiu català aprovarà demà un decret que li permeti tornar a imposar restriccions si les dades de la pandèmia empitjoren.

Així ho ha indicat el titular d’Interior a Lleida, hores després que la consellera de Presidència i portaveu del govern, Meritxell Budó, ha anunciat que si l’evolució de les dades de la pandèmia manté la seva tendència “a la baixa”, no caldrà aplicar “mesures addicionals” quan acabi l’estat d’alarma.

Sàmper ha subratllat que el govern “naturalment” té la voluntat que el toc de queda nocturn “decaigui totalment” el 9 de maig, un cop s’esgoti la vigència del decret estatal que empara aquesta mesura restrictiva dels drets fonamentals, però ha puntualitzat que això dependrà de l’evolució de les dades epidemiològiques.

El conseller ha destacat que les dades dels últims dies a Catalunya són “afortunadament” positives, amb la xifra d’ingressats a les unitats de cures intensives (UCI) a la baixa. Ha advertit, però, que abans de prendre qualsevol decisió per no renovar el toc de queda nocturn esperaran a veure si es confirma aquesta tendència a la baixa.

“Quan tinguem clara aquesta tendència, que sembla que sí, és quan haurem de decidir què fem amb el confinament nocturn”, ha assenyalat Sàmper. El conseller ha detallat que aquesta decisió s’adoptarà amb tota probabilitat a mitjan d’aquesta setmana.

En aquest sentit, ha explicat que demà portaran a la reunió setmanal del govern un decret llei per adaptar-se a la nova situació, una vegada decaigui l’estat d’alarma, perquè, en el cas que sigui necessari, la Generalitat pugui reactivar algunes de les restriccions que decauran el 9 de maig, com el toc de queda nocturn, el tancament perimetral de Catalunya o la xifra màxima de persones que es poden reunir. En tot cas, a partir d’ara aquestes mesures requeririen d’un aval judicial en no disposar ja de la cobertura de l’estat d’alarma, ja que la Generalitat no té competències per retallar drets fonamentals.

El conseller ha reconegut que ara com ara els indicadors epidemiològics van a la baixa, que el ritme de vacunació és elevat i que l’arribada de la calor ajuda a no propagar el virus, però ha justificat que preparen el  decret perquè com a govern han de disposar d’un “instrument” per si fos necessari imposar més restriccions.

En aquest sentit, ha expressat que estan a l’espera que el govern espanyol impulsi algun decret que serveixi de paraigua per a les autonomies per poder impulsar aquestes mesures. Sàmper ha recordat que és l’Estat qui té la facultat per restringir drets fonamentals –prèvia aprovació de les Corts–i les autonomies necessiten que una instància judicial  ratifiqui les mesures, que en el cas català seria el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

En aquest sentit, ha subscrit la proposta llançada pel govern basc perquè el govern espanyol impulsi una delegació competencial perquè les autonomies puguin aplicar un decret d’alarma “a la carta”, detallant en quins moments i circumstàncies es pot exercir aquesta competència delegada, perquè no sigui una opció “arbitrària”.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Tornen les malalties victorianes

Londres

El romanticisme de l’espàrrec

Gavà
CRÒNICA

El futbol no s’acaba al minut 90

Olot

Un poemari que reflexiona sobre la vida i la poesia

Olot

Comença l’espectacle

Barcelona
VIDRERES

Tres grans illes de contenidors als accessos d’Aiguaviva Parc

VIDRERES
Equipaments

Reclamen a Collboni un casal d’avis als jardins de Pedralbes

Barcelona
Patrimoni

Jornades sobre el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron

Barcelona
Urbanisme

Obre el primer tram d’un carril bici a la travessera de les Corts

Barcelona