Salut

Argimon diu que de no ser per les vacunes “estaríem tancats com en la primera onada”

El conseller es mostra preocupat per la “tensió” als centes de primària i hi afegeix: “No obrirem més i el que no desitgem és haver de tornar enrere”

Apunta que es treballa per “refinar” el pla sectorial de l’oci nocturn

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha afirmat aquest divendres que, de no ser per la vacunació, amb les xifres actuals de contagis “estaríem tancats com en la primera onada” de la Covid-19, i ha expressat la seva preocupació per l’afectació en la Primària i en l’infradiagnòstic d’altres malalties.

En una entrevista a Rac1, recollida per l’agència EFE, Argimon ha admès aquest divendres que està “molt preocupat” per la situació epidemiològica, si bé ha destacat que de moment no es farà marxa enrere en les restriccions, tot i que tampoc es relaxaran més.

“No obrirem més, aquí posem fre, i el que no desitgem és haver de tornar enrere”, ha dit.

Argimon ha manifestat la seva preocupació per la “tensió” als centres de primària, que tenen la càrrega d’haver de vacunar i ara se li afegeix la de diagnosticar molts casos de la Covid-19.

Una altra derivada és el “drama ocult” de tota la resta de malalties que no s’ha pogut diagnosticar per la pandèmia i que, amb l’actual augment de contagis, aquestes deteccions es tornen a “frenar”, i ha advertit que totes aquestes dolències “sortiran en els propers mesos”.

Si bé la recta de contagis va a l’alça, la corba de defuncions i de malalts a les UCI’s no creix, i ha augurat que seguirà “bastant plana” perquè els infectats són majoritàriament de 20 a 30 anys, una franja en la que el risc de complicació és menor, tot i que no inexistent: “És un virus punyeter”, ha avisat.

En declaracions a RAC1, ha dit, segons l’agència ACN, que s’està treballant per “refinar” el pla sectorial que ha permès l’obertura de les discoteques i ha apuntat que ha de ser el propi sector el que s’”autoreguli”. Argimon ha concretat que Salut no pot organitzar el dispositiu i que haurà de ser el propi sector el que ho faci. El test ràpid s’hauria de fer just abans d’entrar, no dies abans, davant la capacitat infectiva de la variant Delta.

El conseller ha detallat també que tenien calculat que feia falta que un 52% de la població a partir de 16 anys tingués la pauta completa per començar a doblegar la variant Delta. Amb el nou escenari però ha reconegut que aquest percentatge s’haurà de recalcular i ha admès que hauria d’estar al voltant del 60%. La previsió és que aquesta variant suposi el 90% de les infeccions a Europa a finals d’agost.

En aquest sentit, ha insistit que la immunitat de grup s’assoliria a finals d’estiu i ha esperat que la tardor “comenci a ser normal”. Ha afegit també que, tot i la situació actual, aquest estiu serà millor que el de l’any passat.

Sobre el fet que els diagnosticats amb un test d’antígens no poden descarregar-se el certificat digital europeu per viatjar, ha recordat que qui és estat membre és Espanya i per això li estan demanant que pressioni per modificar-ho. El conseller ha dit que el fet que es demani una PCR és un requisit europeu i l’ha considerat “sorprenent” perquè els TA s’han estat fent arreu d’Europa.

En una línia similar, ha assegurat no entendre perquè no s’acaba de tirar endavant la possibilitat que les farmàcies venguin aquests tests ràpids, més quan existeix un decret que ha estat ja en exposició pública. Argimon ha reiterat que això també és competència de l’Estat.

Públic als estadis

Per últim, el conseller ha garantit que hi haurà públic als estadis quan comencin les lligues professionals al setembre. Ha afegit però que encara no es pot saber en quin percentatge es permetrà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]