Salut

CERDANYOLA DEL VALLÈS

El nombre de casos de fibromiàlgia, dins la mitjana

L'Ajuntament mostra un estudi sobre la incidència d'aquesta malaltia en cinc municipis del Vallès Sud

Pels afectats, les dades no mostren la realitat

El tinent d'alcalde de l'àrea d'Atenció a les Persones i Benestar Social de Cerdanyola, Josep Tarrés, ha assegurat que un estudi preliminar de les dades dels centres d'atenció primària de cinc municipis del Vallès Sud demostren que l'índex de persones de Cerdanyola afectades per fibromiàlgia i la síndrome de fatiga crònica “té la mateixa prevalença a Cerdanyola que als altres municipis”.

L'Ajuntament va demanar fa mesos, per un acord del ple municipal, un estudi exhaustiu al Servei Català de la Salut (Catsalut), per determinar si la presència d'abocadors i de restes d'amiant a la ciutat suposaven una major incidència de determinades patologies. Però veient que els resultats no arribaven, s'ha decidit fer l'anàlisi amb unes xifres que Tarrés admet que són parcials i que mostren “un infradiagnòstic”, perquè falten les dades d'un 15% de la població que es visita en centres privats. Els resultats s'han obtingut de la base de dades de l'Institut Català de la Salut dels ambulatoris de Cerdanyola, Ripollet, Montcada, Barberà i Badia.

Dels 824 casos de fibromiàlgia diagnosticats, 236 corresponen a Cerdanyola, amb una prevalença d'aquesta patologia del 0,60% a la zona estudiada i del 0,46% a Cerdanyola.

Pel que fa a la síndrome de la fatiga crònica, a la zona s'han diagnosticat 42 casos –19 a Cerdanyola–, amb una prevalença igual del 0,03%. La coexistència de les dues patologies té detectats 17 casos a tots els municipis –8 a Cerdanyola–. L'estudi de la sensibilitat química múltiple no té un registre oficial i el consistori té constància de 20 casos a Cerdanyola.

L'Associació de Fibromiàlgia i Fatiga Crònica de Cerdanyola ha agraït l'estudi, però considera que les xifres que presenta “no reflecteixen la realitat, perquè segur que hi ha més casos”. Els afectats consideren que els metges de capçalera no estan preparats per diagnosticar aquestes malalties.

LA XIFRA

824
casos s'han detectat des del 2003
als CAP de Cerdanyola, Ripollet, Montcada, Barberà i Badia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA