Salut

Els pensionistes pagaran per primer cop pels medicaments

El govern espanyol estableix una aportació del 10% per al gros de beneficiaris de pensions i la gratuïtat per a rendes mínimes i desocupats sense prestació

Els actius abonaran entre el 40% i el 60%, segons els ingressos

Per primer cop des de l'any 1978, els pensionistes començaran a partir de mitjan d'aquest any a pagar una part del cost de la seva medicació. La majoria de les persones que perceben una pensió aportaran un 10% del preu dels fàrmacs que els recepti el metge, amb topalls de 8 i 18 euros mensuals en funció de la seva renda. La reforma de l'actual sistema de copagament farmacèutic, que durant més de trenta anys ha eximit de pagar els fàrmacs als pensionistes, va ser la principal de les sis mesures que la ministra de Sanitat, Ana Mato, va desgranar ahir i amb les quals el govern espanyol preveu reduir en un 10% (uns 7.000 milions d'euros) la despesa sanitària a tot l'Estat.

Si fins ara la distinció a l'hora de pagar els medicaments era clara –gratuïtat per als pensionistes i 40% d'aportació per a la població activa–, a partir del mes de juny –quan, segons la ministra, es començaria a aplicar el nou sistema– la renda que percep cada ciutadà tindrà un paper clau a l'hora d'establir què pa-ga cadascú. “Hem tractat que la participació es faci per raó de renda i que els que tinguin més hi col·laborin més”, va resumir Ana Mato, després de la reunió que va mantenir amb els consellers de Salut.

El nou model de copagament manté la gratuïtat de la farmàcia per a tots el beneficiaris de pensions no contributives i perceptors de rendes mínimes d'inserció. Com a gran novetat, incorpora dins d'aquest grup els desocupats que no reben cap prestació mentre no trobin feina. Per contra, els pensionistes que cobrin rendes inferiors als 18.000 euros anuals abonaran un 10% del cost dels medicaments, amb un topall de 8 euros mensuals. En el cas que percebin més de 18.000 euros, l'aportació també serà del 10%, però el topall se situarà en 18 euros mensuals. Per a la minoria de pensionistes que perceben rendes a partir dels 100.000 euros anuals, el percentatge puja fins al 60% amb un màxim de 60 euros al mes. Segons la ministra, “la majoria dels pensionistes pagaran un màxim de 8 euros al mes i la mitjana serà d'entre 2 i 3”.

Pel que fa a la població activa, no hi haurà topalls mensuals, tot i que es concretaran mesures específiques en el cas de tractaments de malalties cròniques. Els actius que guanyen menys de 18.000 euros i les famílies nombroses continuaran pagant el 40% del preu dels fàrmacs, mentre que, amb rendes superiors, l'aportació serà del 50% i, a partir dels 100.000, del 60%.

La ministra Mato va qualificar la mesura “d'equitativa i gradual”, ja que té en compte la renda i el grau de malaltia. “Ens hauria agradat no prendre aquesta mesura, però és la manera de garantir que no hi haurà copagament per a l'assistència sanitària”. Mato va fer bandera d'haver complert la promesa electoral del PP, que durant la campanya va prometre que no implantaria el “copagament sanitari”
i que l'assistència continuaria sent “gratuïta”.

LA XIFRA

3.700
tones de fàrmacs, per valor de 1.100 euros, són destruïts cada any perquè han caducat o no s'han usat.

LA FRASE

Ens hauria agradat no prendre aquesta mesura, però així evitem el copagament per l'assistència
Ana Mato
ministra de sanitat

Mesura d'aplicació immediata

En vigor d'aquí a
dos mesos:

La intenció del govern
espanyol és aplicar el nou model de copagament farmacèutic –que s'aprovarà amb la resta de mesures al Consell de Ministres de divendres–. La mesura requereix creuar dades amb Hisenda i Seguretat Social.

Canvis en la targeta sanitària

La implantació del nou sistema suposarà incorporar noves dades a la targeta sanitària que, d'altra banda, haurà de ser compatible a tot el territori estatal.

Donar valor al
medicament

Mato va defensar el canvi en el sistema de copagament amb l'argument que és una manera de “donar valor al medicament”. Segons va dir, cada any es llencen als punts de reciclatge SIGRE 3.700 tones de fàrmacs per valor de 1.100 euros. Són medicaments que la sanitat públi-ca ja ha pagat, però que o
bé han caducat o no s'han arribat a consumir.

El segon consumidor de fàrmacs del món

L'Estat espanyol és el segon consumidor mundial de medicaments per habitant, després dels EUA. Segons Mato, això ha disparat la despesa farmacèutica, que l'any passat va ser, a tot l'Estat, d'11.136 milions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.