Salut

Les unitats d'assajos clínics, pendents del cas Biotrial

Si la investigació no detecta errors, els experts coincideixen que caldrà revisar els protocols per extremar la seguretat

El fàrmac que va causar la mort d'un home no s'ha testat a l'Estat espanyol

Ningú a hores d'ara s'explica encara què va poder passar durant l'assaig d'un nou medicament a França perquè provoqués la mort, diumenge passat, d'un dels voluntaris que hi prenia part i l'ingrés de quatre participants més per greus afectacions neurològiques. Fins a finals d'aquest mes, les autoritats franceses no esperen tenir resultats de la investigació. La companyia Biotrial, amb seu a Rennes (Bretanya), duia a terme aquest assaig en fase 1. El fàrmac havia de servir per tractar problemes motors i d'ansietat lligats a malalties neurodegeneratives.

Els responsables de les unitats catalanes on cada dia es duen a terme assajos amb nous fàrmacs tampoc se'n saben avenir. “És un cas del tot excepcional i molt estrany. Hem d'estar molt alerta”, assegura la directora del servei de farmacologia clínica de l'hospital de Sant Pau, Rosa Antonijoan. El que està clar és que, un cop conclogui la investigació i, sobretot, si es constata que no hi va haver cap negligència o error, l'assaig fallit francès obligarà a revisar les guies i protocols dels assajos, que són comuns a la Unió Europea, per tal d'extremar encara més les garanties de seguretat per als participants.

“Si es demostra que tot es va fer bé, caldrà revisar exhaustivament les guies per evitar que un fet així torni a repetir-se”, afirma Inma Fuentes, responsable de la unitat de suport a la investigació clínica del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR).

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), organisme competent de donar llum verd als assajos clínics a l'Estat, en va autoritzar l'any passat uns 820. Entre el 10% i el 15% eren fase 1, com el que duia a terme la companyia Biotrial. L'agència estatal no disposa de dades sobre el volum de participants.

El cap del departament de medicaments d'ús humà de l'AEMPS, César Hernández, va assegurar aquesta setmana que la molècula que s'estava testant en l'assaig fallit de França no s'està investigant a l'Estat espanyol. Hernández va apuntar com a causa més probable dels dramàtics resultats de l'estudi la possibilitat que la substància tingués algun efecte desconegut o bé que no s'hagués investigat correctament.

Tant Fuentes com Antonijoan mostren els seus dubtes davant d'aquesta hipòtesi. Un assaig en fase 1 amb voluntaris sans, com era el cas de l'estudi francès, té l'objectiu d'avaluar la seguretat d'un nou medicament (com es tolera a diferents dosis, com s'absorbeix, com es metabolitza i com s'elimina) i, prèviament, el fàrmac ha estat testat en la fase preclínica en models animals.

“La seguretat absoluta mai existeix, però tenim prou coneixement científic sobre les similituds entre els models animals i els humans”, afirma Fuentes. Segons Rosa Antonijoan, durant la realització d'assajos, els efectes adversos més habituals que poden experimentar els voluntaris són lleus, com ara marejos, vòmits, vertigen...

En el cas francès, els voluntaris afectats van notar problemes tres dies després de començar a prendre la molècula de manera repetida. Una setmana més tard, el pacient més greu va morir.

LES FRASES

La seguretat absoluta no existeix mai, però aquest cas és excepcional
Inma Fuentes
unitat de suport a la investigació clínica del VHIR

LA XIFRA

Hem d'estar molt alerta. És molt estrany que no observessin res d'anormal abans
Rosa Antonijoan
directora servei farmacologia clínica hospital de sant pau
És massa aviat per identificar la causa [de la mort]. Esperem tenir resultats a finals d'aquest mes
Marisol Touraine
ministra de sanitat francesa
6
persones
van ser ingressades arran de l'assaig. Una va morir, quatre estan greus i la sisena va estar en observació.

A Catalunya, tots els estudis es fan a hospitals

L'assaig clínic que s'ha saldat amb la mort d'un voluntari a la ciutat bretona de Rennes es duia a terme a les instal·lacions de Biotrial, una companyia especialitzada en la realització d'estudis de fàrmacs de diferents laboratoris. A Catalunya i a l'Estat espanyol, els assajos clínics amb humans es realitzen sempre en unitats que depenen d'hospitals de tercer nivell, com Vall d'Hebron, Sant Pau, l'Hospital del Mar, etc. “Encara que normalment no passa res, a Catalunya les unitats per fer assajos en fase 1 han de complir una sèrie de requeriments”, explica la responsable de la unitat de suport a la investigació clínica del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), Inma Fuentes. El fet que les unitats estiguin ubicades als hospitals ofereix un plus de seguretat, ja que disposen d'unitats d'urgències i de cures intensives. Altres països, en canvi, han optat per models on sí que hi tenen cabuda empreses especialitzades en assajos clínics. “En qualsevol cas, sempre han de ser unitats molt professionalitzades”, afirma Fuentes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA
societat

Menys supermercats i més usos culturals al nou Pla de Ciutat Vella

barcelona
Societat

Els pisos de l’illa del carrer Canigó s’hauran de reforçar

Badalona