Ciència

ciència

reconeixement

Esteller, Baselga i Massagué, profetes també a la seva terra

Els tres investigadors reben avui el Premi Internacional Catalunya per la destacada contribució a una medicina oncològica de major precisió

Combaten el càncer des d'aproximacions diferents

Joan Massagué, Josep Baselga i Manel Esteller. O Baselga, Esteller i Massagué. O Massagué, Esteller i Baselga... En fi, l'ordre dels protagonistes no és ni de bon tros tan important com el fet que tots tres han contribuït, de manera decisiva i en paral·lel, a l'avanç de la biomedicina a escala mundial gràcies a les seves perspicaces aportacions en la lluita contra el càncer. Avui, els tres oncòlegs catalans, a més, demostraran que també es pot ser profeta a la pròpia terra en rebre el Premi Internacional Catalunya de mans del president Carles Puigdemont.

En els 28 anys d'història del certamen, només un català havia pogut obtenir aquesta distinció. Va ser Pere Casaldàliga el 2006. El jurat del Premi Internacional Catalunya (PIC), que distingeix anualment les persones que han contribuït decisivament amb les seves creacions a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món, ha distingit aquest any el trio d'eminents doctors “per la seva revolucionària tasca, especialment en la recerca oncològica, amb la qual han contribuït significativament a l'avenç de la biomedicina mundial”.

Els tres oncòlegs van iniciar les seves carreres a Catalunya, però posteriorment van continuar la seva trajectòria formativa i de recerca a l'estranger. Actualment, Baselga i Massagué investiguen a l'Sloan-Kettering de Nova York, mentre que Esteller ho fa des de l'Institut Idibell de Bellvitge. Avui, però, tots tres coincidiran al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat per rebre l'escultura d'Antoni Tàpies La clau i la lletra i els 80.000 euros de dotació del premi. S'espera, també, que en el seu discurs d'acceptació facin una defensa de la recerca científica com a mitjà imprescindible per créixer com a societat.

En la convocatòria d'enguany, la decisió de distingir els tres doctors de manera conjunta (un fet sense precedents, tot i que sí que hi ha hagut premis dobles en el passat) ha deixat enrere un total de 138 candidatures provinents de 57 països i presentades per 246 institucions i pels mateixos membres del jurat. El guardó es lliura avui, però ja va ser anunciat fa tres mesos, quan el president Puigdemont va destacar que es reconeixia “l'excel·lència, que té vocació de servei, i l'aportació a la millora de la humanitat” d'aquests tres especialistes, que “han contribuït de manera decisiva a intentar combatre malalties que són les primeres causes de mortalitat”.

Un objectiu, moltes vies

Esteller, Massagué i Baselga figuren entre els científics més citats de l'àmbit mundial en la investigació mèdica. Tots tres són impulsors i promotors de centres pioners en investigació i comparteixen l'objectiu de combatre el càncer, però ho fan amb aproximacions diferents que han demostrat de sobres la seva vàlua.

Esteller, per exemple, lidera el programa d'epigenètica i biologia del càncer a l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Bellvitge. La seva recerca s'ha centrat en els factors que incideixen en el funcionament dels gens, fet que explica què els activa i per què, si dues cèl·lules tenen el mateix ADN, una actua com a cancerosa i l'altra no. El seu treball sobre l'epigenètica ha fet revisar vells paradigmes científics en demostrar que factors externs poden alterar els gens i provocar càncer.

Josep Baselga va ser president de l'Associació Americana per a la Investigació del Càncer i és una figura clau en el disseny de fàrmacs d'alta precisió, especialment contra el càncer de mama. Actualment és director mèdic de l'hospital Sloan-Kettering de Nova York.

Finalment, Joan Massagué, director de l'Institut Sloan-Kettering, s'ha centrat a desxifrar com es produeixen les metàstasis i com es poden combatre, ja que són la principal causa de mort per càncer.

Tractaments de precisió

Josep Baselga (Barcelona, 1959) va fundar el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) i ara és el director mèdic del Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de Nova York. És especialista a crear fàrmacs.

Què activa els gens?

Manel Esteller (Sant Boi de Llobregat, 1968) és pioner en el camp de l'epigenètica, que estudia quins factors externs intervenen en l'activació de determinats gens. Investiga a l'Idibell de Bellvitge.

Entendre les metàstasis

Joan Massagué (Barcelona, 1953) va ser clau en la fundació i creixement de l'IRB, però actualment és director de l'Institut Sloan-Kettering. Ha ajudat a entendre la migració de cèl·lules cap a altres òrgans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Portu regala la Champions al Girona

Girona
la crònica
La crònica

Jugar no és només cosa de nens

OLOT

Simulacre d’emergències al Recinte Firal d’Olot

OLOT
equipaments

Solsona inaugura una nova pista poliesportiva

SOLSONA
patrimoni cultural

Homenatgen una trentena de ‘casillers’ del canal d’Urgell i les seves famílies

El Palau d’Anglesola
tradicions

La samarreta de la Patum llueix a la plaça Sant Pere de Berga

BERGA
societat

Fundesplai engega la campanya de casals i colònies d’estiu amb 90.000 places

prat del llobregat
SOCIETAT

La falta de pluja canvia la maceració de la ratafia

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

Alella fa una crida a participar del consell agrari municipal

alella