Ciència

Salut

La realitat virtual millora el tractament del TDAH

Un estudi del Vall d’Hebron i el Sant Joan de Déu redueix el nombre d’abandonaments de teràpies i obté resultats esperançadors

La tecnologia abarateix i intensifica les sessions de concentració

Els hospitals Vall d’Hebron i Sant Joan de Déu estan duent a terme el primer assaig clínic per determinar l’efectivitat de la realitat virtual com a eina de tractament per a pacients amb trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH). En el projecte es vol estudiar la viabilitat d’aquesta nova tecnologia com a teràpia per a aquests trastorns mentals i els primers resultats fan que els investigadors siguin optimistes amb vista als resultats finals.

Des de fa un any, el departament de psiquiatria de l’hospital Vall d’Hebron, dirigit pel doctor José Antonio Ramos-Quiroga, ofereix el tractament amb realitat virtual a pacients amb TDAH en el marc d’un estudi aleatoritzat i controlat. La teràpia desenvolupada per aquest estudi consisteix a sotmetre’ls a un seguit de sessions de mindfulness –una mena de meditació basada en la focalització– aplicada amb un dels sistemes més immersius que permet la tecnologia actual: la realitat virtual.

El programa ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’empresa catalana Psious, que ha desenvolupat la plataforma de tractament, i Vodafone, que ha cedit les ulleres de realitat virtual i aporta una connectivitat d’alta seguretat que garanteix la privacitat dels tractaments i l’èxit de les connexions.

La solució de realitat virtual desenvolupada per Psious aborda el tractament de trastorns d’ansietat mitjançant l’exposició gradual, la teràpia més usada en el tractament d’aquestes patologies per terapeutes cognitius i conductuals. El pacient està immers en un entorn de realitat virtual, mentre el terapeuta controla la seva experiència des de la plataforma web per adaptar-la a les seves necessitats i el seu trastorn.

Així doncs, gràcies a les ulleres de realitat virtual els pacients són transportats al mig d’un bosc on van caient les fulles, fan un recorregut pel fons marí o visualitzen un cos humà per concentrar-se en cadascuna de les seves parts.

“La idea és comprovar l’efectivitat d’aquest sistema en comparació amb els tractaments habituals per a TDAH, que consisteixen en fàrmacs. Els pacients venen al centre un cop per setmana a fer l’activitat, d’uns vint minuts, amb la nostra supervisió. L’avantatge és que després s’enduen els dispositius i segueixen fent diàriament la teràpia a casa”, explica el doctor Ramos-Quiroga.

El cap de psiquiatria del Vall d’Hebron considera aquesta aplicació tecnològica, que ha estat reconeguda per la Mobile World Capital Barcelona, un exemple clar de com la tecnologia pot millorar els tractaments per a malalts mentals. “Si haguéssim de tractar diàriament els pacients aquí no donaríem a l’abast. Aquest és un sistema que amb pocs recursos pot oferir grans resultats”, assenyala.

De moment, els investigadors ja han constata que l’índex d’abandonaments de la teràpia és molt menor que amb els tractaments convencionals. “Estem per sota d’un 7%, quan en altres estudis és d’un 15 o un 20%”, expliquen. Això vol dir que aquest mètode resulta atractiu, fàcil i còmode”, asseguren.

Els investigadors encara allargaran l’estudi durant un any més per demostrar la viabilitat del mindfulness amb realitat virtual com a alternativa als tractaments farmacològics. “Si obtenim els resultats que sospitem, estalviarem medicaments a persones amb baixa incidència aprofitant una tecnologia molt seductora”, indica el doctor.

LA XIFRA

2
pacients
únicament han desistit a la teràpia amb realitat virtual, de les desenes que hi han participat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona